Carrefoursa Genel Müdürü Guillaume Vicaire, Türkiye"de iç tüketimin, iç talebin arttığı noktada ekonomik krizin ortadan kalkacağını, iç talebin artmasının ekonomik krizin kalkmasında en önemli etken olacağını düşündüğünü belirtti.

Vicaire, Carrefoursa"nın Türkiye"deki faaliyetlerine ilişkin Parksa Hilton"da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Carrefoursa"nın 7 bin 500 çalışanı ile Türkiye"nin 42 ilinde ve Anadolu"nun 16 ilçesinde 175 mağaza ile faaliyet gösterdiğini, bu yıl ise toplamda 60 mağaza daha açmış olacaklarını söyledi.

Guillaume Vicaire, "2011 sonuna kadar çalışan sayınız ikiye mi katlanacak?" sorusu üzerine, "Evet, çalışan sayımızı ikiye katlamak gibi bir hedefimiz olduğunu geçen yıl söylemiştim" şeklinde konuştu.

Türkiye"nin, Avrupa"nın en iyi pazarı olduğunu söyleyebileceğini ifade eden Vicaire, Carrefour ve Sabancı Grubu olarak Türkiye"de yatırım yapmaya, yeni iş imkanları yaratmaya devam edeceklerini kaydetti.

Her bin kişiye düşen modern perakende alanın Türkiye"de 60, İtalya"da 170, Fransa"da ise 230 metrekare olduğunu belirten Vicaire, "Sadece organik mi büyüyeceksiniz?" sorusu üzerine, "İkisi de... Yani organik veya satın alma, devralma yöntemiyle..." dedi.

Vicaire, gıda dışı sektörlerde bir gerileme olduğunu, tüketicinin krize tepki verdiğini, birinci derecede ihtiyacı olan tüketimlerini ötelediğini ve gıdayı öne aldığını belirterek, gıdada ikinci yarıyılda büyümenin daha fazla olacağını düşündüklerini kaydetti.

Bu yıl Sefaköy"deki "212 AVM"de, "Erzurum AVM"de ve Bahçelievler"de hipermarket açacaklarını bildiren Vicaire, ilk ayda açtıkları kadar süpermarketi ikinci 6 ayda da açacaklarını, ikinci 6 ayda bin 500 kişi daha istihdam edeceklerini söyledi.

CARREFOURSA BAHÇELİEVLER AVM

Vicaire, Ağustos ayında Carrefoursa Bahçelievler AVM"nin kapılarını tüketiciye açacağını belirterek, mağazanın, 105 milyon lira yatırım yapılarak Carrefoursa"nın Türkiye"ye kazandırdığı 12. alışveriş merkezi olduğunu söyledi.

Bahçelievler AVM"nin 58 bin metrekare kapalı alan ile yaklaşık 500 kişiye istihdam yaratacağını, 8 bin metrekare net satış alanından oluşan Carrefoursa hipermarketin ise sadece mağazada yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacağını kaydeden Vicaire, söz konusu alışveriş merkezinde 54 satış mağazası bulunduğunu, tüm satış mağazalarının kiralanmasının tamamlandığını anlattı.

Vicaire, alışveriş merkezi inşaatı sırasındaki zemin hareketi sebebiyle kısmen hasar gören İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi"ne 2 bin 416 metrekare alanda yeni hastane binaları tamamlandığını, İl Sağlık Müdürlüğü"ne tesliminin yapıldığını, ayrıca yeni bir hastane bloku yapılması amacıyla 5 milyon liralık daha bütçe ayrıldığını, yetkililere bağış önerisinde bulunduklarını bildirdi.

Bahçelievler"deki arsanın daha önce Hazineye ait olduğunu anımsatan Vicaire, "Oraya girişimizle beraber arsa kıymet kazandı ve daha sonra biz o arsada belediyeye 6 adet bina yaptık. Bahçelievler Belediyesi"ne 6 adet yeni kamu binası yapıp teslim ettik" diye konuştu. "Arsayı 6 bina karşılığında mı almış oldunuz?" sorusuna, Vicaire, "Evet" dedi.

"İÇTEKİ TÜKETİM BU ŞEKİLDE DEVAM ETTİĞİ SÜRECE..."

Guillaume Vicaire, 2001"e göre süpermarketlerin çok daha yaygın açılmaya başladığını, Türkiye"nin çok dinamik bir ülke olduğunu düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti: "Türkiye"de iç tüketimin, iç talebin arttığı noktada ekonomik krizin ortadan kalkacağını, iç talebin artmasının ekonomik krizin kalkmasında en önemli etken olacağını düşünüyorum. Krizden etkilenen diğer ülkelerin aksine, Türkiye"de iç talep ve iç tüketim o kadar canlı ki, bu, krizden çıkmak için ciddi bir şekilde bir etken oluyor. Diğer ülkeler krizden daha fazla etkilenmiş olsa da ve bu sebeple Türkiye"nin ihracat rakamları azalmış olsa da içteki talep, içteki tüketim bu şekilde devam ettiği ve arttığı sürece Türkiye, ekonomik krizin etkisinden çok çabuk kurtulacaktır." Vicaire, "2011 sonunda mağaza büyüklüğü açısından nerede olacaksınız?" sorusuna, "300"den fazla mağazamız olmasını hedefliyoruz. 2009"da büyüme hızımız ciddi anlamda ivme kazandı. 2008"de 28 süpermarket ve 3 hipermarket açtık. Sadece bu ilk yarıda 2008"de açtığımız kadar süpermarketi açtık" karşılığını verdi.

Türkiye"nin gıda sektörü büyümesinde ilk 6 ayda Avrupa"da birinci olduğunu belirten Vicaire, satın almalara ilişkin olarak da, "Şu anda bunlarla ilgili konuşmak için çok erken" dedi.