2010'da canlı hayvan ve et ithalatına 584.5 milyon dolar harcayan Türkiye, bu yılın ilk dört ayında 566 milyon dolarlık ithalata imza attı. 60 milyar doları aşan cari açıkta artık ithal anguslar da boy göstermeye başladı.
 
HT Ekonomi’nin dünkü cari açığa karşı ithal edilen ürünlerin üretileceği vergisiz özel bölgeler oluşturulacağına dair “Cari açık kapatma üssü” başlıklı haber ekonomi dünyasında ses getirdi. Çalışmayı Bloomberg HT Televizyonu’na doğrulayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan cari açığı azaltıcı en önemli çalışmalardan birisi olarak nitelendirdiği vergisiz özel üsler kurulması için yapılan ve ithalatı yurtiçinde ikame etmeyi amaçlayan çalışmanın tamamlandığını belirterek “Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Harvard üniversiteleri ile çalışma yapıldı.
 
Yurtiçinde ikame planı için sektörlere teşvik getirilecek” dedi. Çağlayan otomotiv, kimya ve tekstil sektörlerinin öncelikli olarak destekleneceğini söyledi.
 
ARA MALLARI ÖNCELİKLİ
 
Cari açığa neden olan ara malları başta olmak üzere ithal malların üretileceği özel bölgeler oluşturulacak. İthalata olan bağımlılığı azaltacak, yurtiçinde ara malını daha fazla üretecek, kaynak verimliliğini ve daha fazla katma değerin yurtiçinde kalmasını sağlayacak politikalar doğrultusunda İstanbul, İzmit, İzmir, Bursa gibi şehirlerin yakınında vergisiz özel sanayi bölgeleri kurulacak. Sanayileşmiş şehirlerin mevcut sanayi bölgelerinin dönüştürülmesi veya yeni bölgeler kurulması yoluyla oluşturulacak özel üretim bölgelerinde Kurumlar Vergisi ve SSK primi sıfır veya çok düşük olacak.
 
YATIRIMCILARA OSB’LERDE BEDELSİZ ARSA TAHSİSİ
 
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği şehirlerde, yatırımcılara OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisinin önünü açtıklarını belirterek “Bakanlar Kurulu’nun 17 Mayıs tarihli toplantısında bedelsiz arsa tahsisinin ne şekilde uygulanacağını da belirledik. Buna göre, Organize Sanayi Bölgeleri’nde yatırımcılarımız için, I. Bölge’deki il ve ilçelerden sosyo-ekonomik gelişmişlik endeks değeri 1 ve altında olan il ve ilçelere yüzde 50 indirimli, II. Bölge’deki illerin merkez ilçelerinde yüzde 50, ilçelerinde yüzde 60 indirimli, III. Bölge’deki illerin merkez ilçelerinde yüzde 70, ilçelerinde yüzde 90 indirimli, IV. Bölge’deki il ve ilçelerde ise bedelsiz arsa tahsis edeceğiz. Ayrıca, 12 sektörde yapılacak büyük yatırımlar için tüm bölgelerde yer alan OSB’lerde yatırımcılarımıza bedelsiz arsa tahsisi yapabileceğiz” dedi.
 
İTHAL ANGUS SON 9 AYDA 1.1 MİLYAR DOLARI YEDİ
 
Et fiyatlarını aşağıya çekmek üzere başlayan et ithalatı cari açıkta da kendini göstermeye başladı. Türkiye son 9 ayda angus ithalatına 1.1 milyar dolar yatırdı. Türkiye’nin geçen yıl ağustos ayında başlattığı canlı hayvan ve et ithalatına ödediği para 1.1 milyar doları aştı. Et fiyatlarındaki artışı durdurmak amacıyla geçen yıl mayıs ayında açılan ihalelerin ardından kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithalatına fiilen ağustos ayında başlandı. Ağustosta sadece 31.4 milyon dolar olan hayvan ithalatı eylülde 28.2 milyon, ekimde 70.5 milyon, kasımda 42.5 milyon ve aralık ayında 123.6 milyon dolar oldu. Karkas et ithalatına ise ekim ayında başlandı ve ilk ay 21.3 milyon, kasımda 80 milyon, aralık ayında da 148.5 milyon dolarlık et ithalat edildi. 2010’da 584.5 milyon dolarlık ithalat yapıldı.
 
BU YIL DA HIZ KESMEDİ
 
Geçen yıl ilk ithalat kararı alındığında sınırlı süre yapılacağı belirtilen ancak daha sonra süre sınırlaması kaldırılan canlı hayvan ve et ithalatı bu yıl da hız kesmeden devam ediyor. Dört ay içerisinde 273.3 milyonu canlı hayvan ve 292.8 milyonu karkas et olmak üzere toplam 566.2 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yılın ağustos ayı ile bu yılın nisan ayı arasındaki 9 aylık dönemde gerçekleştirilen canlı hayvan ve et ithalatı böylece toplam 1 milyar 151 milyon dolar oldu.
 
Habertürk