8 Haziran’da Kuşadası’nın Karaova Mahallesi’ndeki Ayday Plajı önündeki kumullara 81 yumurta bırakan Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağasının yavrularının çıkmasına az bir süre kaldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü, Aydın Şube Müdürlüğü, Kuşadası Kaymakamlığı, Dalyan DEKAMER ve EKODOSD derneği işbirliğiyle, Carettanın yuvası koruma altına alındı ve bölgede oturan site sakinleri yuvaya sahip çıktı.

Yavruların yumurtadan çıkmasına az bir süre kalması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürlüğü yetkilileri ve EKODOSD derneği, gerekli kontrolleri sıklaştırırken, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Belediye Başkanı M. Esat Altungün’ün duyarlı çabaları, Mersin Beach Clup Otel ve özel bir güvenlik şirketinin katkılarıyla sabaha kadar yuvada nöbet tutuluyor. Ayrıca, Aydem tarafından bölgedeki sokak lambaları, yavruların çıkışına kadar kakartıldı.

Yuvaların kontrolü için Dalyan’dan Kuşadası’na gelen Prof. Dr. Yakup Kaska, Orman ve Su Bakanlığı Aydın Şube yetkilileri ve EKODOSD derneğiyle birlikte yuvada incelemeler yaptı. Carettanın yuva yapmasını büyük ilgi ve duyarlılık gösteren site sakinleri, yavruların çıkmasını heyecanla bekliyor.Prof. Dr. Kaska’yı soru yağmuruna tutan site sakinlerine gerekli bilgiler aktarıldı. Prof. Dr. Yakup KASKA, “ Deniz kaplumbağalarının cinsiyet kromozomları yoktur. Yavruların cinsiyeti kuluçka süresindeki sıcaklığa göre değişir. 32 ‘ C dişi, 26 ‘C erkek oluşturur. Kumun sıcaklığı, kumun nemi, tane büyüklüğü ve rengi gibi etmenlere göre değişir. Kuşadası kumu beyaz renkli olması nedeniyle daha çok ışık çekmesinden dolayı, Dalyan kumsalına göre daha sıcak olması beklenebilir. Ancak daha kuzeyde oluşu nedeniyle daha serin bir iklime sahiptir. Kaplumbağa yavruları yaklaşık 2 aylık süreçte gece kumdan çıkarak denize gider ve 25-30 yıl sonra doğduğu kumsala gelir ” dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise, “ Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağaları, Akdeniz sahillerinde ve güney Ege’de yuva yaptıkları bilinmektedir. Kuzeyde yumurtladığı en son nokta olan Dalyan’dan yukarıda yuva yaptığı bugüne kadar görülmemiştir. İlk kez gerçekleşen ve somut olarak yumurtaları tespit edilen yuvadan çıkacak Caretta yavrularını, tüm Kuşadası halkı merakla beklemektedir. Hem Carettanın ilk kez Kuşadası’nda yuva yapması, hem de vatandaşların ilgili ve duyarlı olması bizleri çok sevindirmiştir “ diye konuştu.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png