Kuşadası'nda, bir deniz kaplumbağası (caretta caretta) ölü bulundu. Kuşadası Yavansu Mahallesi sahilinde avlanan amatör balıkçılar denizde hareketsiz duran ve kaplumbağaya benzeyen iri bir cisim gördüklerini söyleyerek, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)'ne bilgi verdi. Olay yerine gelen EKODOSD üyeleri, denizde hareketsiz duran cismin Caretta caretta olduğunu tespit etti.
EKODOSD üyeleri, Caretta caretta'nın kontrollerini ve ölçümlerini yapmak için karaya çıkarttı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, üzerinde dolanmış misina ve oltalar bulunan Caretta carettanın paragata takıldığını tahmin ettiklerini belirterek "Misinaya dolandıktan sonra kurtulmak için mücadele ettiğini, sol ön bacağını bu sırada kopardığını ve boğularak öldüğünü sanıyoruz" dedi.
Son dönemde, Kuşadası bölgesinde ölü ya da yaralı birçok deniz kaplumbağasıyla karşılaştıklarına dikkati çeken Bahattin Sürücü, şöyle konuştu: "Bu canlılar kıyılarımıza beslenmek amacıyla geliyor. Deniz kaplumbağalarının korunması yönünde farkındalık yaratarak, bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Deniz ekosistemi için çok önemli olan bu canlıların korunması için özellikle Kuşadalı balıkçılarla yoğun bir işbirliğimiz var. Kuşadalı balıkçıların duyarlı davranışları sayesinde birçok deniz kaplumbağasını
kurtardık. Bulduğumuz tüm ölü ya da yaralı carettaların kayıtlarını yapmaktayız. Deniz kaplumbağası uzmanı bilim insanlarıyla da konuyu paylaşıyoruz. Ne yazık ki bazen böyle üzücü olaylarla da karşılaşmaktayız. Deniz ekosistemi için çok önemli olan carettaların mutlaka korunması gerekir. Bu konuda herkesin duyarlılık göstermesi ve özellikle deniz adamlarının carettalara sahip çıkmaları gerekir."
İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI
Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır. Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilirler. Caretta carettaların üreme kumsallarına bıraktıkları 100 adet yumurtadan çıkan yavrularından ancak bir tanesi 50 yaşına ulaşabilmektedir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan
çıkan yavrular (temmuz-ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzer ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.