Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOBİ"ler ve imalatçı esnaf-sanatkarlara yönelik sıfır faizli ikinci cansuyu kredi desteği için başvuruların yarın başlayacağını bildirdi.
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan küresel kriz ortamında KOBİ"lerin ve imalatçı esnaf-sanatkarların yaşadığı finans ihtiyacının karşılanmasına dönük olarak, KOSGEB imkanlarıyla 26 Kasım 2008 tarihinde 350 milyon YTL kredi hacimli "Sıfır Faizli İstihdam Endeksli Cansuyu Kredi Desteği Programını" başlattıklarını hatırlattı.
Söz konusu programa 10 bin 999 işletmenin başvuruda bulunduğunu ve toplam 551 milyon YTL"lik kredi talep edildiğini belirten Çağlayan, gelen yoğun talep üzerine KOSGEB"in bütçe olanakları ve Maliye Bakanlığının sağladığı destekle, aynı program çerçevesinde sıfır faizli 2. Cansuyu Kredi Desteği Programının başlatıldığını bildirdi.
Başvuruların, 17-19 Aralık 2008 tarihleri arasında alınacak Sıfır Faizli İstihdam Endeksli 2. Cansuyu Kredi Desteği Programı ile 150 milyon YTL"lik yeni bir kredi hacminin oluşturulacağını belirten Çağlayan, açıklamasına şöyle devam etti:
"2. Cansuyu Kredi Desteği Programına başvurular 19 Aralık 2008 cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Kredi başvuru sırasına göre kullandırılacağından, 150 milyon YTL"lik kredi hacmi çerçevesinde asıl liste oluşturulacak, bu limiti aşan başvurular, belirtilen günlerde yapılsa bile yedek listeye alınacaktır. Asıl listeden kredi kullanımı onaylanmayan işletmeler yerine yedek listeden sıraya göre işletmeye çağrı yapılacaktır.
Sıfır faizli 150 milyon YTL"lik 2. Cansuyu Kredi Desteği Programı kapsamında 1 ile 9 arasında çalışanı olan KOBİ"ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL"ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlar ise yine uygulanan pozitif ayrımcılıkla 30 bin YTL"ye kadar kredi alabileceklerdir. 9"dan fazla çalışanı olan KOBİ"ler ise 25 bin YTL"lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabileceklerdir. Programın üst limiti yine 100 bin YTL olacaktır. KOBİ"lerimiz ile imalatçı esnaf ve sanatkarımız, kullanacakları krediyle ilgili tek kuruş faiz ödemeyecekler, kredi faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacaktır."

GERİ ÖDEME 12 AYDA YAPILACAK
Bakan Çağlayan"ın açıklamasında verdiği bilgiye göre, söz konusu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ"ler, krediyi ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde toplam 12 ayda ödeyecekler.
Kredi başvuruları Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Fortisbank, Vakıfbank ve Şekerbank"a yapılabilecek.
Daha önce KOSGEB programlarından kredi kullanan ve ödemeleri devam eden işletmeler bu programdan yararlanamayacaklar. Program kredisinin yüzde 20"si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinde, yüzde 20"si diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 60"ı da normal yöre ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ"lere kullandırılacak. Teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ"ler, sistem üzerinden, Kredi Garanti Fonu"ndan destek alabilecekler.
Desteklerin tamamen 2008 bütçesi kaynaklarıyla gerçekleştirileceğini belirten Bakan Çağlayan, "Önümüzdeki dönemde de 2009 bütçesi imkanlarıyla KOBİ"lerimize, imalatçı esnaf ve sanatkarlarımızın finansman sorunlarının çözümüne yönelik yeni sıfır faizli kredi faiz programlarını hayata geçirmeye devam edeceğiz" dedi.