Festivalin 2. gününde yarışmalı bölümde öne çıkan film Jacques Audiard'ın yönettiği Rust and Bone (De rouille et d'os) oldu. Ayrı dünyaların insanları olsalar da içlerinden birinin kötürüm kalmasından sonra kaderin onları birleştirdiği bir çiftin hikâyesini anlatan filmin başrollerinde Marion Cotillard ve Matthias Schoenaerts bulunuyor. 2009'da yine Cannes'da bu sefer hapishane draması Yeraltı Peygamberi (Un prophète) ile yarışan yönetmen Audiard, bu filmiyle de iddialı olduğunu gösterdi.
Kendine Belirli Bir Bakış bölümünde yer bulan Kazak yapımı Student ise, Fyodor Dostoyevsky'nin Suç ve Ceza'sından ilham alan bir edebiyat uyarlaması. Daha önce Anton Chekhov, Leon Tolstoy gibi Rus yazarlardan uyarlamalar yapan yönetmen Darezhan Omirbayev'in son filmi, içinde bulunduğu maddi zorluklardan bir cinayet tasarlayarak çıkmaya çalışan genç felsefe öğrencisi Raskolnikov'a odaklanıyor. Yönetmenine göre Raskolnikov'un tepkilerinin Rusya'daki kapitalizm süreciyle birebir alakası var. Bu da Raskolnikov'u hala çağdaş bir karakter yapıyor. Yönetmen ayrıca Suç ve Ceza'nın güncel Kazak toplumunun bir aynası olarak da okunabileceğini söylüyor.
Avrupa'daki diğer film festivallerinde olduğu gibi Orta Doğu'daki isyan ve ayaklanmaları simgeleyen Arap Baharı'nın etkileri Cannes'da da kendini hissettirdi. Yarışmalı Bölüm'de Altın Palmiye için yarışan Yousry Nasrallah imzalı Savaş Sonrası (Baad el mawkeaa), Tahrir Meydanı'nda protestolara katılan bir kadınla Hüsnü Mübarek'in bir koruması arasında başlayan aşkı anlatıyor. Daha önce pek çok belgesel örneğini gördüğümüz Arap Baharı hakkında kurgusal bir aşk öyküsüne odaklanan film hakkında konuşan yönetmen Nasrallah, bu filmiyle Arap dünyasına bir mesaj gönderdiğini ve diktatörler düşmeden vazgeçmeyeceklerini belirtti.
Belirli Bir Bakış'ta dün seyirci ile buluşan bir diğer film de Kara Film özellikleri taşıyan Mystery idi. 5 yıllık film çekme yasağının ardından tekrar sinemaya dönen Çinli yönetmen Lou Ye, neredeyse her filmi Çin hükümeti tarafından sansüre uğrayan ya da yasaklanan bir yönetmen olarak bu sefer çifte hayatlar yaşayan bir çiftin hayatına konuk oluyoruz.