ABD Başkanı Barack Obama, 30 yıldan beri yaşadıkları sorunlardan kurtulmak için İran"a diplomatik kanalları kullanarak “taze bir başlangıç” yapılmasını teklif etti.
Sürpriz şekilde Nevruz mesajı yayımlayan Obama, görüntülü çağrısında, Washington yönetimi olarak şimdi İran ile her alanda diplomatik yollardan yapıcı ilişki kurmak istediklerini söyledi. Obama, İran halkı ve İranlı yöneticilere, “Aramızdaki farklılıkları diplomasi ile çözelim. İran medeniyetinin büyüklüğü yıkma gücünden değil inşa etme kapasitesinden kaynaklanıyor” dedi.
Obama"nın, Beyaz Saray"ın internet sitesinde Farsça altyazılı yayımladığı 3.5 dakikalık Nevruz kutlaması, “Dünyanın her yerinde Nevruz"u kutlayanlara iyi dileklerimi iletiyorum” ifadesiyle başladı. ABD Başkanı, “Bu yeni yıl fırsatı ortak insanlık bağları ile bizi bağlıyor. Yeni yıl kutlamaları çocuklarımıza fırsat, ailelerimize güvenli bir gelecek, toplumlarımıza ilerleme şansını taşıyor” diye konuştu.
İranlı liderlere, “Aramızda ciddi farklar var” diye hitap eden Obama, İran ile doğrudan diplomatik temasa açık olduğunu söyledi. Obama, ancak böylesi bir sürecin tehditlerle ilerlemeyeceğini, bunun yerine karşılıklı saygı temelinde ve dürüstlükle süreci yürütmeyi istediklerini belirtti ve İran"ın da sorumlulukları olduğunu hatırlattı. İran"ın uluslararası toplulukta yerini alma hakkının bulunduğunu kaydeden Obama, Tahran"ın bunu uluslararası teröre silah sağlayarak değil İran medeniyetinin büyüklüğünü sergileyerek elde edebileceğini vurguladı.
ABD Başkanı mesajında, İranlı şair Saadi"nin, “Biz Adem"in çocukları tek özden doğmuş bedenin parçalarıyız” dizesini de okudu.

Olumlu karşıladı
İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad"ın basın danışmanı Ali Ekber Civanfikr, “ABD Başkanı"nın sözlerini olumlu karşıladıklarını” söyledi. Obama"nın “eski ayrılıkları bir tarafa koymaktan” söz ettiğini hatırlatan danışman, “Ancak sadece İran"ın ABD"nin geçmişteki saldırgan tavrını unutmasını beklemek, bu amaca ulaşmak için yeterli olmaz. ABD geçmişteki hatalarını kabul etmeli” diye konuştu.

Obama"dan "engelli" gafı

ABD Başkanı Barack Obama, önceki akşam katıldığı talk-show programı “Tonight Show with Jay Leno”da bowlingdeki başarısızlığını engelli olimpiyatlarına benzetince Beyaz Saray bir açıklama yaparak, Başkan"ın “düşünmeden konuştuğu-nu” söyledi. Obama, Leno"nun sorularını yanıtladı. Seçim kampanyası sırasında bowlingte kötü performans gösteren Obama, Leno"nun bowlingle ilgili bir soru sorması üzerine, bu konuda ne kadar başarısız olduğunu anlatmak için “Bu Engelli Olimpiyatları gibi bir şey” dedi. Beyaz Saray"dan kısa sürede bir açıklama yapılarak, “Başkan, kendi bowling yeteneğiyle dalga geçmek için düşünmeden bir söz söyledi, Engelli Olimpiyatları"nı asla aşağılamak istemedi” denildi.

MİLLİYET