Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi sona erdikten sonra siyasete dönmeyeceğinin sinyalini verdi. Gül, cumhurbaşkanlığı döneminin sonrasıyla ilgili olarak, cumhurbaşkanlığı görevini hakkıyla yapmak dışında bir düşüncesi olmadığını belirterek, "Siyasetle ilgili herhangi bir hesabım ve beklentim yok" dedi. Gül, Cumhurbaşkanlığı görev süresinin de biran önce netleşmesi gerektiğini vurguladı. Özel bir televizyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin gündemindeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

'SÜRE NETLEŞMELİ'
Gül, görev süresinin 5 yıl mı, 7 yıl mı olduğuna ilişkin tartışmaların hiçbirine girmediğini belirtti ve "Cumhurbaşkanı olarak görev süremle ilgili bir şey söylemem" dedi. Gül, şöyle devam etti: "Yapılan tartışmalar bazen o noktaya geliyor ki, beni siyasetin bir parçası gibi görüp konuşanlar çok oluyor. Halbuki ben cumhurbaşkanı olduktan sonra siyasetin içinden gelmiş, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı yapmış, parti kurucusu olmuş bir kişi olmama rağmen cumhurbaşkanlığını, siyasetin dışında tutmak için olağanüstü bir çaba gösterdim. Ben bunu gösterirken, herkesin de bu dikkati göstermesini isterim makam açısından. Bu konuyla ilgili karar neyse bunun da bir an önce netleşmesini çok arzu ederim çünkü yakışık almayan bir durum ortaya çıkıyor. Benim prensibim şu oldu; hangi görevi yapıyorsam, o görevi hakkıyla yapmak... Bugün de cumhurbaşkanlığı gibi çok sorumlu ve onurlu bir görevi hakkıyla yapmanın dışında bir şey düşünmedim, düşünmüyorum da. Daha da açık söyleyeyim, siyasetle ilgili herhangi bir hesabım ve beklentim de yok. bunun da bilinmesini isterim." Cumhurbaşkanlığından sonra kariyerinin nasıl devam edeceğinin merak edildiğinin sorulması üzerine Gül, hayatta emekliliğe inanmadığını belirterek "Tekrar söylüyorum, siyasi bir beklenti ve hesap içinde değilim. Zihnimi meşgul eden böyle bir konu söz konusu değil" diye konuştu. Gül, "5 yıl olsa devam etmek ister misiniz, 7 yıl olsa yeterlilik görür müsünüz?" sorusunu, "Buna birazcık girmeye başlarsam arkası çok gelir" diye yanıtladı. Gül sürenin 5 yıl olması durumunda tekrar aday olup olmayacağına dair bir açıklama yapmadı. Siyasette her kademede bulunduğunu ve cumhurbaşkanı konumuna geldiğini vurgulayan Gül, "Benim bundan sonra yapacağım şeyler gayet belli. Siyaseti yaptım ve geldim" dedi. Gül'ün diğer mesajları ise özetle şöyle:
En büyük hatayı yapan Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy'dir. Telefonlarıma çıkmayarak o beni görmezlikten geldi. Ben de onu görmezlikten gelirim.
1915 olaylarıyla ilgili geçmişte bir ihmal söz konusu. Biz eski yıllardaki ihmalimizin faturasını bu yıllarda görüyoruz.
Türkiye, insan hakları konusunda çok iyi duruma geldi. Yargılanma süreci mutlaka kısaltılmalı. Bu konu kamuoyu vicdanını yaralıyor. Anayasa sık sık değiştirildiği için bütünlük bozuldu. Herşey yeniden yazılmalı. Gül milletvekili emekli maaşlarına yapılan zamla ilgili olarak da "Bu kanun çok tartışılıyor. Bu sadece milletvekilleri ile ilgili değil, genel bir kanun. Hukukçularımız inceliyor, değerlendiriyor. Henüz yeni geldi" dedi.
ANKARA