AK Parti"nin seçimlerin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılması için Meclis kararı alınmasına ilişkin önergesinde Anayasa"nın TBMM seçimlerinin 4 yılda bir yapılacağına ilişkin hükme atıfta bulunulması, Cumhurbaşkanı"nın halk tarafından 5 yıllığına seçilmesine ilişkin anayasa değişikliğinin ardından Cumhurbaşkanı Gül"ün görev süresinin 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı olacağına ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Seçim ve siyaset uzmanı Tarhan Erdem de Radikal Gazetesi"ndeki dünkü köşe yazısında, bu önergeden yola çıkarak, 12 Haziran"da seçim yapılması için Meclis"in karar alması halinde, otomatik olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de Gül"ün görevdeki 5 yılının dolacak olması nedeniyle 2012"de yapılması gerekeceğini savundu. Erdem yazısında şöyle dedi:

“Önerge, anayasanın değiştirilen 77"nci maddesine gönderme yapılarak "seçimlerin dört yılda bir" yapılması belirtilerek başlıyor. Yani, 2011 seçimleri, bazılarının sandığı gibi, 2007 seçimlerinden beş yıl sonra 2012 yerine 2011"de ve "erken seçim olarak" değil, "seçimlerin yenilenmesi" kararıyla dört yılın bitmesine 45 gün kala, "zamanında" yapılacaktır. Tıpkı 2007"de beş yıl bitmesine 102 gün kala yapıldığı gibi; 17"nci seçim dönemine girmek üzereyiz. Cumhurbaşkanlığı seçim tarihi de belirleniyor. Bunun tespitinin ve bilinmesinin, cumhurbaşkanlığı seçiminin gününün belirlenmesi bakımından önemi vardır. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreleri aynı kanunla belirlenmiştir. Anayasayı değiştiren kanunun hem Cumhurbaşkanlığı ve hem de Meclis seçiminden sonra halkoylamasıyla yürürlüğe girmiş olmasından bahisle, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis"in ilk seçimlerinin belirlenmesinde, yeni süreler (5 ve 4) yerine; eski sürelerin (7 ve 5) uygulanması gerektiğini savunanlar bulunmaktadır. Milletvekili seçimlerinin normal sürede, "12 Haziran 2011"de yapılmasına" karar verilmesi Cumhurbaşkanlığı seçiminin de 2012 yılında yapılmasının kararlaştırılması anlamına gelecektir. Ak Parti"nin önergesi kabul edilirse Cumhurbaşkanı seçiminin de anayasanın 102"nci maddesine göre 28 Ağustos 2012 tarihinden "önceki altmış gün içinde" tamamlanmasına karar verilmiş olacaktır.“

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, AK Parti önergesindeki 77. madde vurgusunun milletvekillerinin görev sürelerini 4 yıl olarak kabul etmek anlamına geldiğini buna bağlı olarak Cumhurbaşkanı"nın görev süresinin de 5 yıl olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

12 Haziran kararı komisyondan geçti

Milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılmasına ilişkin önergeler, TBMM Anayasa Komisyonu"ndan geçti. Komisyon görüşmelerinde iktidar ile muhalefet arasında Cumhurbaşkanı Gül"ün görev süresi tartışması yaşandı. Komisyondaki diyaloglar şöyle:

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: “Sonuçta millet iradesi referandumla 4 yıla karar vermiştir. Biz de milletin iradesi doğrultusunda bu öneriyi getirdik. Geçmişte olduğu gibi ülke şartları, ekonomik kriz gibi hükümeti seçim kararı almaya zorlayacak bir durum söz konusu değil. Hükümeti ve Ak Parti"yi, seçim kararı almaya zorlayan kendi iradesi dışında güç yoktur.

CHP"li Şahin Mengü: Sürenin 4 yıl olduğu ortaya çıkmıştır.
Komisyon Başkanı Burhan Kuzu: Bekir Bey süre 4 yıl demedi. Burada herkes anladı senden başka bunu söyleyen yok.

Mengü: Niye bu kadar hassassınız?

Kuzu: Ben gerizekalı mıyım?

Mengü: Seçim kararı alıyoruz diye mi sinirlisiniz?

Kuzu: Ben rahatım, sen kendini düşün.

CHP"li İsa Gök: Biz aslında burada 12 Haziran"da seçimi değil, Cumhurbaşkanlığı seçim süresini tartışıyoruz. AK Parti içinde bu konuda 2 karlı görüş var. Erdoğan"ın aday olup olmayacağı, Sayın Gül"ün devam edip etmeyeceği AK Parti asından kırılma noktası olacaktır.

Kuzu: İsa kendi işini konuş

Gök: Gelecek yılın en büyük kavgası bu konuda olacaktır.

Ak Partili Fatoş Gürkan: Niyet okumayı bırakın.

Almanya"daki vatandaşlar oy kullanabilecek

TBMM Anayasa Komisyonu"ndaki görüşmelerde Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Adalet Bakanlığı ve YSK"dan aldığı bilgi çerçevesinde, Almanya"nın bu ülkede bulunan Türk vatandaşlarının konsolosluklarda oy kullanmalarına güvenlik gerekçesiyle karşı çıkışına ilişkin rezervini kaldırdığını söyledi. Yazıcı, “Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması konusunda yeni bir çalışma içindeyiz. Almanya bu konudaki rezervini geri çekti. Pozitif bir bakış açısı olduğu iletildi. YSK"ya bu bildirildi. YSK konuyu gündemine alacak. Kimse milletin 12 Haziran"da ortaya koyacağı irade için bugünden mazeret üretmeye çalışmasın” dedi.