Kayseri canavarına ilişkin çıldırtan detaylar. Katilin izini süren polis, Uğur Veli G.'nin çocuklara ilgisini tespit etti. Zanlının facebook profili de dikkat çekici. Listesindeki 99 'arkadaşından', 21'inin profilinde çocuk fotoğrafı var...

Vahşetin izleri, canavarın listesinde... Kayseri Talas'ta, 1.5 yıl önce Ramazan Bayramı'nda şeker toplamak için evine gelen Ahmet Tuna (8) ve Dilruba Tekin (6) kardeşler ile Türkan Ay'ı (10), katleden Uğur Veli G.'ye ilişkin çarpıcı ayrıntı. Çocuklardan birine tecavüz eden caninin facebook'ta 'Derbeder' lakabıyla açtığı sayfa dikkat çekici. Zanlının facebook'ta eklediği kişilerin çocuklarına ait fotoğraflara yorumlar yazdığı görülüyor. Hem de 3'lü cinayetten çok çok sonra. Listesinde 99 arkadaşı olan Uğur Veli G.'nin, bu arkadaşlarından 21'inin profilinde, yaşları 2 ila 14 arasında değişen çocuk resimleri var. Bunlardan bir kısmı çocuklara, bir kısmı sanal arkadaşlarının çocuklarına ait.

10 OCAK'TA YAZMIŞ

3 çocuğu katleden Uğur Veli G., bir arkadaşının çocuklarının fotoğrafı altına 10 Ocak'ta 'gız vay gurban olduklarım vayyy maşşallah yedi binkere süphane allah' yorumu eklemiş. Başka bir çocuk fotoğrafı için 'gurban oldum seni yirim gız maşallah büyümüşsün gıııızzzzz' diye yazmış.

ADLİ TIP'A ULAŞTI

Yozgat Çayıralan'da gömülü olarak bulunan ve kayıp çocuklara ait olduğu belirtilen kemik ve elbise parçaları ise sabah saatlerinde Keçiören'deki Ankara Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İnceleme 1-2 gün sürecek.

MAHALLEDE1 YIL DOLDU KATLETTİ

KATİL zanlısı Uğur Veli G.'ye ilişkin de yeni detaylar ortaya çıktı. Zanlının Talas İlçesi'ndeki binaya, cinayetlerden bir yıl önce yerleştiği ortaya çıktı. Canavara ilişkin bilgiler şöyle:

- 2 Haziran 2003 tarihinde F.Ş. ile evlenen Uğur Veli G., 20 Mart 2006'da eşinden boşandı.

- 2007 yılında Avusturya'da bir süre kalan Uğur Veli G. 18 Eylül 2008 tarihinde, cinayetleri işlendiği Talas İlçesi Yenidoğan Mahallesi'ndeki binaya yerleşti.

YAŞINI 2 YIL BÜYÜTMÜŞ

- Zanlının 1999 yılında mahkemeye başvurarak yaşını büyüttüğü bilgisine de ulaştı. Uğur Veli G.'nin 23 Şubat 1999'da Çayıralan Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurduğu ve mahkeme kararıyla '09.09.1980' olan doğum tarihini '09.09.1978' olarak değiştirdiği tespit edildi.

- Uğur Veli G.'nin 2010 yılında da Çayıralan İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak yeni nüfus cüzdanı aldığı öğrenildi.

'SAPIKLIK' TESTİ

POLİS, zanlının pedofili eğilimini tespit için bir dizi taktik uyguladı. Sivil ekipler, 2 ay boyunca katili izledi, parkta, durakta sohbet kurdu. Uzman polisler, tepkisini ölçmek için bazen zanlıya yoldan geçen bir çocuğu gösterip, 'Ne güzel değil mi?' gibi sorular yöneltti.

CANAVARI ÇÖZEN SÖZLER - Onlar masumdu mezarları olsun

Polİs, soruşturmada sona gelinince katliam evine girdi. Duvarlara kimyasal maddeler sıkıldı. Özel gözlüklerle 12 saat delil arandı. Çocuklardan birine ait kan izi bulan ekip, Uğur Veli G.'yi gözaltına aldı. O, suçlamayı kabul etmedi. Çocukların fotoğrafıyla sorguya katılan polis 'Onların geleceği vardı. Masumdular. Masumiyetlerini kirlettin. Vicdanını kirletme, bir mezarları olsun. En azından arkalarından dua edilmesini sağla' deyince suçunu itiraf etti.

Çocuk zaafı yakalattı

3 ÇOCUĞUN bir türlü iz bulunamayınca, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, 2010 Kasım'ında, 'Konya CSI' olarak adlandırılan ekibin başındaki isim Emniyet Müdürü Ercan Taştekin'i görevlendirdi. 8 kişilik özel ekip 4 ay adeta kentte katil avına çıktı. Bu süreçte,

- Üç çember oluşturuldu. Küçük çemberde mahalle, orta çemberde ilçeler büyük çemberde kentin tamamı ele alındı.

- Önce 400 şüpheli belirlendi. Geçmişinde Pedofili ve kaçırma gibi suçlamalar olan kişiler mercek altına alınıp şüpheli sayısı 20'ye indirildi.

- 20 kişi arasında yer alan Uğur Veli G. ilk ifadesinde 'Haberim yok' dedi. İki ay boyunca takibe alındı. Küçük kız çocuklarına zaafı olduğu tespit edildi.

KATİL AVCISI HEDEFTEKİ KATİLİ ANLATTI:
Ayaküstü sigara bile içtik


OLAYIN aydınlatılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla 4 ay önce kurulan ekibin başındaki isim Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkan Yardımcısı Ercan Taştekin, katile nasıl ulaştıklarını anlattı.

- PEDOFİLİ ÜZERİNDE DURDUK: Başından beri cinsel saldırı, pedofili üzerinde durduk. Çok görgü tanığı vardı, çok çelişkili söylemlerde bulunuyorlardı. Bu, işimizi çok zorlaştırdı. 1 ay böyle geçti ama 'sebebi' belirlememiz gerekiyordu. Olayın nerede olduğu üzerinde çok çalıştık. Neticede olayın ailelerden bağımsız olduğu inancına vardık.

- 800 POLİS ÇALIŞTI: Kimi zaman umutsuzluğa kapıldık ama '4 ay değil 4 sene de olsa çözeceğiz' dedik. Devletin tüm imkanları seferber edildi. Bu iş için çalışan polis sayısı 800'ün üzerinde. Belki de 700'ü Kayseri'ye hiç gelmemiştir. Failin çocukların kaybolduğu bölgede yaşadığı şüphesiyle hareket ettik. 4 aylık soruşturmanın 2,5 ayını faile ulaşmak için harcadık. 1.5 ay da ipuçlarını değerlendirdik.

- 2 AY ÖNCE ONA ULAŞTIK: Zanlıyla ilk irtibatımız 2 ay önce oldu. 1,5 ay fail olduğunu hissettirmeden görüşmelere devam ettik. Bu, sıfır hata soruşturmasıydı. Sebebi iyi belirleyemezseniz sonuca gidemezsiniz.

- KİMİ ZAMAN KARŞILAŞTIK: Bazı günler şahısla binasına girerken 10 dakika ayak üstü karşılaştık, bu 10 dakikalık görüşmeyi 10 saat analiz etmeye çalıştık.

- PERDE O GÜN ARALANDI: Katilin o olduğunu tespit ettikten sonra, 'nasıl yapmış olabilir, nereye götürmüş, nereye gömmüş olabilir' gibi sorular üzerinde durduk. O gün zanlının köyüne gidecektik. Çocukları öldürmüş olabileceğini, cesetleri köyüne gömmüş olabileceğini düşündük. Şahısla bir kez daha görüşüp, köyüne giderek nerelerde ceset arayabileceğimize bakacaktık. Zaten defalarca gitmiştik.

- BİZ DEĞİL O BİZİ ÇÖZDÜ: Son görüşmemizde biz değil, o bizi çözdü. Failin o olduğunu delillendirdiğimizi, son adımı atmak üzere olduğumuzu anladı. Elimizde çok delil olduğunu kendisi hissettirdiğimizde artık son 100 metreye girmiş olacaktık. Çalıştığı fabrikaya gittik, tam çıkacakken o esnada durumu anladı ve 'Ben de geleyim' dedi. Geldi ve cesetlerin yerini gösterdi.

Tek kişilik koğuşta

KAYSERİ Kapalı Cezaevi'ne konulan zanlı, intihar ya da saldırıya uğramasına ihtimaline karşılık, tek kişilik koğuşa yerleştirildi. Diğer mahkumların, olayı öğrenmemesi için de bir dizi önlem alındı.

Davut GÜLEÇ/Akşam