Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Duruşmaya darbenin mağdur ettiği birçok kişi de katıldı. Adliyeye gelenlerden biri de 32 yıldır cezaevinde bulunan Tahir Canan’ın oğlu Gökhan Canan’dı. Canan, Ankara Adliyesi önünde NTV’nin sorularını yanıtladı.

Gökhan Canan, babasını cezaevine götüren süreci şu sözlerle anlattı: “Tahir Canan, Gaziantep’te kendi halinde çalışan terziydi. Ancak 1978 yılında ‘siyasi amaçlı adam öldürmek’le suçlandı. Polis ve birkaç kişinin ifadesiyle kendisine 36 yıl hapis ceza verildi. 1991 yılında 'Şartlı Salıverme'den tekrar serbest bırakıldı. Cezaevinden çıktıktan sonra havlu gibi malzemeler satıyordu. Malatya yolunda yapılan aramada şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı. ‘Örgüt üyeliği’ suçundan 12.5 yıl hapis cezası verildi."

Adliyeye 9 yaşındaki oğlu Umut'la birlikte geldiğini belirten Canan, “Babam 32 yıldır cezaevinde, ben de 32 yaşındayım. 2003 yılında suç ortadan kalktığı halde Tahir Canan hâlâ içeride. Torunu dedesini bayramdan bayrama görüyor. Oğlum 2003 yılında doğduğunda babamın serbest bırakılacağını ümitle bekliyorduk. 2013, 2016 dediler; şu an 2025 diyorlar. Her itiraz ettiğimizde yükseldi” dedi.

12 Eylül darbesinde payı olan diğer görevlilerin de hakim karşısına çıkmasını isteyen Canan, “İki insanın yargılanması bizi pek tatmin etmiyor o kadar insan var ki yargılanacak. Hepsinin teker teker yargılanması lazım ki mağduriyet ortadan kalksın” diye konuştu.