Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can, bir gazetede yer alan ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa danışmanı olduğu'' yönüne çıkan haberle ilgili açıklama yaptı.

Can, yaptığı yazılı açıklamada, ''Sayın Başbakan'ın anayasa danışmanı olmadığım gibi herhangi bir başka danışmanlık üstlenmem de söz konusu değildir'' ifadesini kullandı.

Bu çerçevede Dolmabahçe Sarayı'ndaki Başbakanlık ofisinde veya dışında Başbakan'ın talimatı, önerisi veya yönlendirmesiyle yeni bir anayasa taslağının hazırlanmasına ilişkin bir çalışmasının da bulunmadığını kaydeden Can, şöyle devam etti:

''Bu haberde yer alan olgular ve değerlendirmeler, uzunca süredir çeşitli gazete ve dergilerde yer alan, Türkiye'nin yeni anayasasıyla ilgili olarak savunduğum temel ilke ve yaklaşımlarla da bağdaşmamaktadır. Uzun süreden beri Türkiye'de yeni bir anayasa yapılmasıyla ilgili gereklilik olduğu konusunda bir konsensüs vardır. Bu anayasanın çok geniş bir tabana dayanarak, ülkenin geldiği siyasi ve ekonomik yapıyı yansıtması, demokratik ve katılımcı yöntemlerle inşa edilmesi gerektiği inancını taşıyorum.

Bu çerçevede hiçbir siyasi partinin topluma bir anayasa metni dayatmaması, geleceği hazırlayan bir anayasanın ancak ve ancak tabandan gelen talep ve görüşler temelinde, evrensel değerleri de dikkate alarak oluşturulması gerektiğini savunuyorum.''

AA