Çam ağaçlarını tehdit eden ‘Çamkese Böceği’nin üst üste birkaç yıl verdiği tahribatın ağaçlarda boy büyümesinde gerileme ve hacim kaybı neden olduğu belirtildi. Bu yılda bir çok ormanlık bölgede görülen çamkese böceğinin ormanlara tehdit etmeye devam ediyor.
Çam dallarının uçlarında bulunan çamkese böceği, kendisine ait beyaz renkteki keselerin içerisinde yaşıyor. Keselerin içinde yaklaşık 250-300 tane tırtıl bulunuyor. Bu tırtırlar özellikle geceleri keselerden çıkarak ağaçların sürgünlerini yiyerek besleniyor. Tırtıllar ağaçların öz suyunu emerek özellikle genç ağaçları kuruturken ormana da büyük zararlar veriyor.
Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden ve aslında bir kelebek türü olan çam kese böcekleri, Türkiye’deki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal ediyor. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesinde gerileme ve hacim kaybı oluşuyor. Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu olmuyor. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlıyor.
Bu yılda ormanlık alanlarda görülmeye başlayan çamkese böceği doğa severleri endişelendirirken, yetkililerden bu konuda çalışma yapmasını istediler.