Almanya'nın Köln kentinde camii yapılmasını engellemek için kurulan 'Pro Köln' adlı aşırı sağcı dernek, partiye dönüşmek için düğmeye bastı.


CAMİİ KARŞITI GÖSTERİDEN KARELER...

Şu ana kadar Köln'ün Ehrenfeld bölgesinde camii yapılmasını engellemek için 20 bin imza toplayan derneğin üye sayısı da 300 ulaştı. Camii konusunu politik malzeme olarak kullanarak, Müslüman ve yabancıları dışlayan bir partiye dönüşme stratejisi izleyen 'Pro Köln' adlı dernek Kuzey Ren Vestfalya'da yetkililer tarafından mercek altına alındı.

Türk ve yabancı düşmanlığı yapan dernek, önümüzdeki yıl Köln'de yapılacak belediye meclisi seçimlerine katıldıktan sonra, 2010 yılında da Kuzey Ren Vestfalya'daki eyalet seçimlerine katılmayı planlıyor.

Alman yetkililer politik stratejilerini Müslüman ve camii karşıtı olarak oluşturan Pro Köln Derneği Başkanı Markus Beisicht'in seçimlerde başarılı olmasından endişe ediyorlar. Yetkililer bu dalganın diğer aşırı sağcı parti NPD'yi de etkileyerek yabancı ve Müslüman karşıtlığını daha da arttıracağından korkuyor.

Dernek, Köln'de kurulduktan sonra şu anda Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin diğer kentlerinde örgütlenme çalışmalarına başladı. Eyalet seçimlerine de Pro NRW adıyla katılmayı planlıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, camii tartışmasına katılmış, camiilerin minarelerinin kiliselerden daha uzun olmaması yönünde görüş bildirmişti.