Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, artık devrin ''her şeyi camilerde, kürsülerde hocalardan öğrenme devri olmadığını'' belirterek, ''Camilerimizde küçük kitaplıklar oluşturmaya başladık. Böylece camiye gelen cemaat aynı zamanda bu kitapları evlerine götürecek, okuyacak'' dedi
Kur'an'ın her bir Müslüman'a, her bir insana Allah'tan verilmiş özel bir kitap, hitap olarak düşünülmesinin önemine değindi.

Bütün Müslümanların Kur'an'la buluşması, Kur'an'ı anlamaya çalışması, ''Rabbım benden nasıl bir hayat yaşamamı istiyor''u kendi gözüyle, aklıyla fark etmesi gerektiğini vurgulayan Bardakoğlu, ''Artık devir her şeyi camilerde kürsülerde hocalardan öğrenme devri değil'' dedi.

Camilerde imamların, vaizlerin, müftülerin sadece sınırlı bir zaman diliminde belli hatırlatmalar yapabildiğini, insanların bilgilerini okuyarak artırmalarının önemine işaret eden Bardakoğlu, bu nedenle her bir Müslüman'ın kendi dinini doğru bilgiyi, doğru kaynaklardan en iyi şekilde öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

Camilerin her birini küçük okuma salonuna dönüştürmeyi arzu ettiklerini kaydeden Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Camilerimizde küçük kitaplıklar oluşturmaya başladık. Böylece camiye gelen kardeşlerimiz, cemaat, aynı zamanda bu kitapları evlerine götürecek, okuyacak. Hocaların verdiği sınırlı bilgiyle yetinmeyip kendi bilgisini artıracak. Bunu görsel malzemelerle de geliştirmek istiyoruz. Sadece kalın, ağır kitapları okumak her zaman cazip olmuyor, daha küçük, daha anlaşılır kitaplar, çocuklara gençlere yönelik kitaplar, görsel malzemeler, CD'ler üretmeye çalışıyoruz. Böylece Kur'an'la ve dini bilgiyle buluşmada kendi üzerimize düşeni yapma gayreti içindeyiz. İnsanlarımızın da evinde özel bir kütüphane oluşturması ve temel dini kitaplar, Kur'an ile ilgili, Peygamberimiz'in sözleri, hayatıyla ilgili yani hadislerle ve sünnetle, ilmihalle, ibadet bilgileriyle İslam ahlakıyla ilgili temel bazı kitapların evde olması ve bunlara sık sık müracaat etmesi, başvurması, böylece bilgili bir toplum olmamız gerekiyor.''

Türkiye'nin kültür ve okuma düzeyinin komşularından daha iyi olmasının önemini vurgulayan Bardakoğlu, ''Ama öyle diyemiyoruz. Türkiye'nin Doğu'daki, Batı'daki, Kuzey'deki komşularının okuma oranları ve kitaplarının baskı sayıları bizden çok daha ileride'' diye konuştu.

Haber 7