8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanırken, katoliklerin dini merkezi Vatikan'dan batılı kadınlara ilginç bir mesaj geldi: Çamaşır makinenize dua edin!

Bu belki de feministleri biraz kızdıracak ama Vatikan'ın resmi gazetesi L'Osservatore Romano, çamaşır makinesinin kadınların özgürlüğünde doğum kontrol hapından bile daha büyük rol oynadığını yazdı.

Gazetede "Batılıların 20. yüzyılda kadını özgürleştirmek için yaptıkları en önemli şey nedir?" sorusu soruldu. L'Osservatore Romano, bunu büyük bir tartışma konusu olduğu ve pek çok cevap verildiğini ileri sürdü.

Kimileri kürtaj özgürlüğünün önemli bir adım olduğunu söylerken, kimilerince de doğum kontrol hapının kadın özgürlüğünde başrol oynadığı belirtildi. Ev dışında çalışabilme imkanı da yine verilen başlıca cevaplar arasında. Tartışmaların ucu açık görünüyor ancak çamaşır makinesinin de bu özgürlükte payının büyük olduğunu söyleyenler var. Makinenin bulunmasıyla, kadınların ev hayatındaki yükü oldukça aşağı çekilmiş oldu.

Almanya'nın Regensburg kentinde bir ilahiyatçı olan Jacob Christian Schaeffern tarafından icat edilen çamaşır makinesini ön plana çıkaran makalede, kadın-erkek arasında cinsellik esaslı farklılığı ortadan kaldıran bir yaklaşım olarak tanınan cinsiyet (gender) teorisinin eleştirilmesi de dikkati çekti.

Katolik kadın yazar Lucetta Scraffia'nın imzasını taşıyan makalede, "Katolik Kilisesi, kadınlar ve erkekler arasında, cinsiyet farklılığını koruyan bir eşitliğin mümkün olabileceğine, bu farkın Tanrı'nın lütfu olduğuna inanmaktadır" denilerek, şu cümlelere yer verildi:

"Günümüzde daha önce görülmemiş biçimde, üremeye suni döllenme aracılığıyla yapılan müdahaleler, insanlığı kadınlar ve erkekler biçimde cinsiyet esasında algılama anlayışının terk edilmesi anlamına geliyor: Hamileliği bir bilim adamı tarafından laboratuvarda halledilen bir işe indirgeyen bu anlayışta, erkek ile dişi arasındaki fark da önemini yitirmiş görünüyor. Cinsellik açısından eşitliği sağlama iddiasındaki cinsiyet teorisi, esas itibarıyla aradaki farklılığı inkarı beraberinde getirmektedir."

GAZETEPORT