Ney dinletisi eşliğinde cama şekil veren ustalar, izleyenlerden tam not aldı.

Bu yıl ilki düzenlenen Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali, Eskişehir'in tarihi mekânlarından olan Kurşunlu Külliyesi'nde başladı. Külliyenin bir bölümünün cam atölyesine dönüştürüldüğü festivalde, cam sanatının incelikleri paylaşıldı. Cam sanatçıları, bir camın oluşturulmasından işlenmesine ve şekillendirilmesine kadar süren bütün aşamalarını sergiledi. Ustaların cama şekil vermesi sırasında izleyenlere ney dinletildi. İzleyiciler, tarihi mekanda ney eşliğinde cama şekil verilmesini hayranlıkla izledi.

Eskişehir için tarihi bir adım attıklarını belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakalı, Eskişehir için istihdam sağlayan, katma değer üreten bir projeyi daha hayata geçirdiklerini ifade etti. Amaçlarının Odunpazarı'nı ve Eskişehir'i bir cam merkezi yapmak olduğunu vurgulayan Sakallı, konuşmasına şöyle devam etti: "Dünyanın her yerinde olduğu gibi camcılık geleneği Anadolu'da da çok değişik kültür ve medeniyetlerinin de geleneğinde olan görenek zaman içinde kendi rengini bulmuş. Hem zanaat hem de sanat olarak yükselebilmiştir. Yüz yıllardır hevesle yakılan cam ocaklarında cam sanatını icra eden ustalar ocakların sönmemesi için hiç bıkmadan usanmadan devam ettirmişlerdir. Bizler de Odunpazarı Belediyesi olarak kültürel bir mirasa bize kalan bu tarihsel sorumluluğu yerine getirmek adına bir cam ocağı da Odunpazarın'da yaktık. Bir ocak tüttürdük."

Eskişehirlilerin büyük ilgi ile takip ettiği 1. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali'ne katılan cam sanatçıları Ed Van Dijk ve Martin Janecky, beğeni kazandı. 1.Uluslararası Cam Festivali, Jeff Ballard'ın sunacağı konferans ve dünyaca ünlü cam sanatçıları Martin Janecky ve Ed Van Dijk'in gerçekleşeceği çalıştaylar ile devam edecek.