Bartın ormanlarında geçen yıl 60 ton fıstık çamı kozalağı hasat eden köylüler, 80 bin lira gelir sağladı.

Bartın Orman İşletme Müdürü Muhittin Karakavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent ormanlarında yaklaşık 450 hektar alanda fıstık çamı ağaçlandırma sahası bulunduğunu, 100 hektarlık bölümünde 6 yıldır kozalak hasadı yapıldığını söyledi.

Hasat edilen fıstık çamı kozalağının 60-70 ton civarında olduğunu anlatan Karakavuz, şöyle konuştu:

''Geçen yıl Bartın ormanlarından 60 ton fıstık çamı kozalağı hasat eden köylüler 80 bin lira gelir sağladı. Meyvesi yüksek besin değerine sahip çam fıstığı ağaçlarını köylüler arasında pay ediyoruz. Kişi başına düşen ağaçlardan 1,5 ton civarında kozalak toplayan köylüler bunu kendileri pazarlıyorlar. Köylülerin önemli gelir sağladığı fıstık çamı alanlarının yenisini tesis etmeye devam edeceğiz.

Fıstık çamı ormanlarında ağaçların budanması ve çevresinin temizlenmesi ürünün verimini artırıyor. Bu kapsamda orman köylülerine fıstık çamı ağaçlarının budanması işini yaptırıyoruz. Budanan ağaçlardan çıkan odunları da köylüye düşük ücret karşılığı yakacak olarak veriyoruz.''

İlgili bakanlıkça başlatılan ''Her Köye Bir Orman'' kampanyası kapsamında geçen yıl Çiftlik köyünde 6 hektar alana 2 bin 500 adet fıstık çamı fidanı diktiklerini ifade eden Karakavuz, fıstık çamının ambalaj ve yapı malzemesi, mobilya, doğrama, gemi, tekne, lif ve yonga levha, selüloz ve kağıt yapımında kullanıldığını, reçinesinin yanı sıra ağacın kabuklarından da faydalanıldığını kaydetti.

AA