Bir süre önce yerel tarih grubunu oluşturarak Kent Arşivi ve Müzesi çalışmalarının ilk adımlarını atan Söke Belediyesi; Kent Arşivi ve Müzesi ile Söke"nin tarihini gelecek nesillere miras bırakacak.
Söke Belediye Meclisi"nin Nisan ayı olağan toplantısının gündemine taşınan konu, belediye meclisinde oy birliği ile kabul gördü. Söke Belediye Meclisi toplantısında Söke"de hayata geçirilmek istenen Kent Arşivi ve Müzesi ile ilgili sunum yapan Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna; “Kentlerin bellekleri, yüzyıllar boyunca orada yaşayan kuşakların anılarından oluşur. Bizde Söke"nin anılarını bir araya getirip; Kent Arşivi"ni oluşturmak istiyoruz” dedi.
Söke Kent Arşivi ve Müzesi"nin Kentin geçmişi ve kültürüyle uyumlu, kentlilik bilincine sahip hemşeriler yaratmayı, geçmişten günümüze yaşananları unutmamak ve unutturmayı ve en önemlisi gelecek nesillere kentin kültür mirasını bırakmayı hedeflediğini söyleyen Levent Tuna; Sökelilerden destek istedi. Sökelilerin Kent Arşivi ve Müzesi"ne katkıda bulunabileceklerini belirten Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna; “Kent Arşivi ellerindeki fotoğraf, doküman ve envanterleri Söke halkıyla paylaşmak isteyen kişi ve ailelerin, özel ve sivil toplum kuruluşlarının bağışlarıyla, kültürel ve akademik alanda faaliyet gösteren yerel-ulusal-uluslararası kuruluşların işbirliği ve özel protokol anlaşmalarıyla hayat bulacak. Elde edilen tüm veriler dijital ortama aktarılarak gelecek nesillere taşınacak” dedi.
Söke Kent Arşivi ve Müzesi için ilk etapta Söke"de sanat ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yaparak hizmet veren Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi kullanılacak. Kendine ait bir binasının olması için çalışmaların başlatıldığını belirten Söke Belediye Başkan Yardımcısı Levent Tuna, yakın zamanda Söke Kent Arşivi ve Müzesi"nin kendine özel düzenlenecek mekanında hizmet vermesini hedefliyoruz” diye konuştu.

KENT ARŞİVİ VE MÜZESİNDE NELER OLACAK?
Söke"nin tarihsel dokusunu, mekanlarını, kentin öne çıkan kişilerini ve olaylarını, gelenek ve göreneklerini, insan ilişkilerini kısacası geçmişle bugünü birbirine bağlayan tüm veri ve dokümanları geleceğe uzatacak yapı olacak olan Söke Kent Arşivi ve Müzesi"nde Belgeler, Fotoğraflar, Kitaplar, Süreli Yayınlar, Gazeteler, Makaleler, Tez Çalışmaları, Sözlü Kent Belleği, Tarım ve Ticari Araç ve gereçler, Etnografik Eşyalar yer alacak. iha