45 kilometre uzunluğa sahip demiryolunun tamamlanmasının ardından 70 dakika olan Aydın-Nazilli arası 40 dakikaya indirilmiş olacak.
1856 yılında yapılan ve Türkiye'nin ilk demiryolu hattı olan Aydın-İzmir demiryolu hattı üzerindeki Aydın Tren Garı'nda 3 Şubat 2008 tarihinde motorin yüklü bir vagonun raydan çıkmasıyla meydana gelen tren kazasının ardından Ulaştırma Bakanlığı'nın talimatıyla İzmir-Aydın-Söke-Denizli hattında 3 Mart 2008 tarihinde tamamen durdurulan tren seferleri Aydın-Ortaklar arasındaki yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım"ın da katıldığı törenle Aydın-İzmir arasındaki tren seferleri 16 Mart 2009 tarihinde yeniden başlamıştı.
Halen tren seferlerine kapalı olan Nazilli-Aydın hattında seferlerin yeniden başlaması için TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından bu hatta yapılacak olan yenileme çalışmalarına bugün törenle başladı. Törene Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Ahmet Ertürk, Köşk Kaymakamı İsmail Soykan, Devlet Demir Yolları 3. Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Alkanlı, Köşk Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ve davetliler katıldı.
Aydın-Nazilli demir yolu hattının tamamen TCDD"nin imkan, ekip ve ekipmanlarıyla yenileneceğini belirten TCDD 3. Bölge Müdürü Sabahattin Eriş, “Bu yatırım 26 milyon TL"lik değeriyle Aydın"ın en büyük yatırımlarından biri olacak. Bölge müdürlüğümüzün imkanlarıyla yapılacak bu çalışmalarda değişik branşlarda 15 mühendis, 10 tekniker, 30 operatör ve 100 de işçi görev yapacak. Çalışmalarda irili ufaklı 25 adet iş makinesı katılacak. Şuanda 50 derecenin üzerinde olan ray sıcaklıklarına rağmen çalışmalarımız büyük bir özveriyle devam ediyor” dedi.
Aydın-Nazillşi arası demiryolu hattının TCDD"nin modern araç gereç ve fedakar personeliyle yürütülen çalışmaların 4 ayda tamamlanacağını kaydeden Vali Coş da, yapılan çalışmalarla 70 kilometrelik yolun tamamen yenileneceğini dile getirdi. Yenileme çalışmaları başlayan demiryolu hattının 1876 yılında yapıldığını dikkat çeken Vali Coş, “Bu hat 1881 yılında işletmeye açıldı. O yıldan bugüne kadar, yaklaşık 130 yıllık bir dönem içerisinde bu yolun üst yapısında ciddi bir yenileme yapılmadı. Sadece kısmi rehabilitasyonlarla ittifa edildi. Sonuçta bugün 45 kilometrelik yolu ne yaparsak yapalım 70 dakikanın altına indiremedik. Yenilenen üst yapı sayesinde yeni trenlerle bu yol 40 dakikaya inmiş olacak. Yapılan üst yapının imkan verdiği azami sürat 160 kilometre. Fakat 30 hemzemin geçit olacağı ve hattın çok sayıda yerleşim yeri içerisinden geçecek olması dolayısıyla güzergahta ortalama sürat 120 kilometre olacak. Buda az değil. Bir çok kara vasıtasından daha hızlı. Emniyetli bir şekilde yolcularımız klimalı bilgisayarlarını kullanabilecekleri rahat, konforlu bir ortamda Nazilli-Aydın ve İzmir"e kadar seyahat etme imkanına kavuşacaklar” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE DEMİR AĞLARLA DONATILACAK”
Yol"un medeniyet olduğunu işaret eden Vali Coş, şunları söyledi: “Bu medeniyetin imkanlarından vatandaşlarımıza en iyi şekilde sunulması yönetimin devletin ve hükümetin temel görevlerindendir. Bu görevin yerine getirilmesi münasebetiyle ben başta hükümetimize, özellikle Sayın Başbakanımıza, Sayın Ulaştırma Bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çünkü zamanında biz demiryollarını çok önemsedik. Ama Atatürk döneminden sonra demir yollarına ciddi ve önemli yatırım maalesef diğer hükümetler zamanında yapılmadı. Sayın başbakanımızın bu konuyu fevkalade önemsemesiyle demir yollarında artık yeniden bir modernleşme sürecine ve çağdaşlaşma sürecine girildi. TCDD"nin çalışkan ve fedakar yönetici ve mensupları sağ olsunlar bu hamleyi en iyi şekilde gerçekleştirmek için geceli gündüzlü çalışıyorlar ve de çalışacaklar. Bu sayede ülkemiz tekrar demir ağlarla dört bir baştan donatılacak” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Aydın-Nazilli demiryolu hattı yenileme çalışmalarının startı Vali Malay, 3. Bölge Müdürü Eriş ve protokol üyeleri tarafından başlatıldı. Vali Coş ve katılımcılar daha sonra iş makinelerinin yanına gelerek yapılan çalışmaları yerinde inceleyip, ekiplerden bilgi aldı.