Anayasa Mahkemesi'nin çalışanlardan alınan yüzde 35'lik vergiyi iptal etmesiyle başlayan tartışmaya Gelir İdaresi Başkanlığı son noktayı koydu.

Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından ödedikleri vergi miktarını geri alma hayali kuranlara İdare Başkanı Mehmet Kilci'den üzücü haber geldi. Kilci, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlar geçmişe yürümez. Daha önce tahsil edilen rakamların iade edilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak." dedi.

Yüksek Mahkeme'nin, çalışanların yüzde 15'ten başlayıp yüzde 35'e kadar varan oranlarda vergi ödemesini sağlayan ve 2006'da çıkarılan yasanın '40 bin TL'nin üstü için yüzde 35' olan düzenlemesini Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme'nin 8 Ocak 2010'da aldığı karar çalışanların yüzde 27'den fazla vergi ödememesini sağladı.

Ayrıca ödediği vergiyi geri alma şansını da doğurduğu yönünde yorumlandı. Uzmanların bir kısmı ödenen verginin geriye alınabileceğini ve mahkeme kararlarının emsal olduğunu savunurken, bazıları Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye dönük işlemediğine işaret etti.

YENİ ORAN BELİRLENİYOR

Gelir İdaresi Başkanı Kilci, uzmanları bile karşı karşıya getiren vatandaşta ödediği parayı alma heyecanı uyandıran konuyu Cihan'a değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların geçmişe yürümeyeceğini ifade eden Kilci, daha önce tahsil edilen rakamların iade edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmayacağını vurguladı.

Mahkemenin verdiği kararı ayrıntısıyla incelediklerini ve incelemeye devam ettiklerini kaydeden Metin Kilci, "Ona yönelik çalışmamız var. Alternatifler üretiyoruz. Yeni oran belirleyip yeni düzenleme yapıp Meclis'e sunacağız. Herhangi bir şekilde geçmişe yönelik tahsili yapılan paraların iadesi söz konusu değil. 6 aylık sürede düzenleme yapacağız." ifadelerini kullandı. - vatan