Türk-İş'e bağlı Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) ile Vakıfbank yönetimi arasında yürütülen ve yaklaşık 9 bin çalışanı kapsayan 19. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Anlaşmaya göre, toplu sözleşmenin birinci yılı ilk altı ayında ücretlere brüt 100 TL seyyanen zam yapılacak. Bu zammın ardından da lise mezunlarının en düşük ücreti brüt 950 TL'ye, 2 yıllık üniversite mezunlarının en düşük ücreti brüt 1050 TL, 4 yıllık üniversite mezunlarının en düşük ücreti brüt bin 225 TL'ye çekilecek. Toplu sözleşmenin birinci yılı ikinci altı ayında ise ücretler brüt 75 TL artırılacak.

Ücretler toplu sözleşmenin ikinci yılında da altışar aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon oranları doğrultusunda iyileştirilecek.

Sosyal haklar yüzde 5 artırılırken, çeşitli adlar altında verilen tazminatlarda yeni bir düzenlemeye gidilmeyecek.

BASS Genel Başkanı Turgut Yılmaz, yaptığı açıklamada, işverenin, toplu sözleşme görüşmelerine “önlerini göremedikleri” gerekçesiyle “sıfır zam” önerisiyle başladığını, müzakereler sonunda ise ücret seviyelerine göre değişmekle birlikte yüzde 30-40'a varan artışlara ulaşıldığını söyledi.

İşverenin, halen 30 gün olan yıllık izin süresini tüm çalışanlar için İş Kanunu'ndaki düzeye çekmeyi ve azaltmayı önerdiğini anımsatan Yılmaz, toplu sözleşmenin yürürlük tarihinden önce işe girenlerin yıllık izin hakkının mevcut haliyle korunduğunu bildirdi. Yılmaz, işe yeni gireceklerin yıllık izin süresi için İş Kanunu'ndaki düzenlemelerin esas olacağını ifade etti.

"ALTIN KOL SAATİ" HEDİYESİ KORUNDU

Yılmaz, işverenin, görüşmelerde çalışanlara 20 yıllık tecrübeleri sonucu yıllardır verilen “altın kol saati” yerine, “altın” kelimesini çıkarıp, sadece “kol saati” vermeyi önerdiğini hatırlatarak, toplu sözleşmenin bu maddesinin korunduğunu belirtti.

Görüşmeler boyunca amaçlarının “bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek” olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu toplu sözleşme çok iyi demek mümkün değil. Şartların getirdiği bir noktada uzlaşma sağladık. Malum küresel bir kriz ve bunun Türkiye'ye yansımaları var. Biz üyelerimizin iş güvencesini ön planda tuttuk. Bu anlamda işin sürekliliği konusunda bir sıkıntı olmayacak. Kriz döneminde toplu sözleşmeyi Yüksek Hakem Kurulu'na götürmek iyi değildir. Mükemmel değil ama bu şartlara olabilecek en iyi toplu sözleşmeyi yaptığımızı düşünüyorum” dedi

Hürriyet