Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştireceği 2 saatlik iş bırakma eylemi saat 10.00 itibariyle başladı. Çalışanların çalışmama hakkını kullandığı iş bırakma eylemi saat 12.00'ye kadar sürdü.

HASTANELER VE HAVAALANI

Emek Platformu'nun Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştirdiği 2 saatlik iş bırakma eylemi kapsamında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ve Atatürk Havalimanı'nda çalışanlar iş bıraktı.

Emek Platformu'na bağlı sağlık çalışanları İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde iş bıraktı. Hastane önünde toplanan çalışanlar yarım gün iş bırakacaklar. Hükümete, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'ndan vazgeçmesi çağrısında bulunan sağlık çalışanları saat 11.30'da Saraçhane Parkı'na yürüyüşe geçecekler ve burada bir basın açıklaması yapacaklar. Hastanenin sadece acil servis, kadın doğum polikliniği ve çocuk servisi hizmet verecek.


İSTANBUL'DA "SESSİZ GÜN"

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nin de bulunduğu 17 konfederasyon, sendika ve sivil toplum örgütünden oluşan Emek Platformu'nun çağrısı üzerine bugün saat 10.00'da başlayan "iş bırakma" eylemi, İstanbul'da etkili oldu.

Emek Platformu bileşenlerinin aldığı karar doğrultusunda emekten gelen güçlerini ve çalışmama hakkını kullanan çalışanlar, bugün sabah saat 10.00'dan itibaren iş bıraktı. Öğlen saat 12.00'ye kadar devam edecek olan iş bırakma nedeniyle, hastanelerde, demiryollarında, havaalanında, belediyelerde, havaalanı ve ulaşım hizmeti verilmiyor.

Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda bu haliyle görüşülmeye başlanması durumunda aynı gün Emek Platformu bileşenlerinin yöneticileri ve temsilcileri Ankara'da toplanarak tepkilerini TBMM'ye iletecek.

SENDİKALAR NELERE KARŞI ÇIKIYOR

*Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltiliyor.

* Bazı sektörlerde yıpranma hakkı ellerinden alınıyor.

* Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltiliyor.

* Aylık bağlama oranı 25 yıl çalışan biri için yüzde 60'dan yüzde 50'ye iniyor.

* Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançlara enflasyon artı büyüme oranı kullanılırken tasarıda bu enflasyon artı büyümenin yüzde 30'u olarak değiştiriliyor.

* İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve üzeri oranda sakat kalanlara bağlanan iş göremezlik gelirinin alt sınırı kalkıyor.

* Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75'ten, yüzde 50'ye düşürülüyor.

* Asgari ücretin üçte biri tutarında, 6 ay verilen emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak verilecek.

* Asgari ücretin üç katı verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarında olacak.

* Özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'si cepten ödenecek.

* Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; ilaç için yüzde 10- 20 arasında katılım payı ödenecek.