Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri lideri Kaspersky Lab ve B2B International ile birlikte yapılan “Küresel BT Güvenlik Riskleri” araştırması sonuçlarına göre şirketlerin yüzde 72’si çalışanların sosyal ağlara erişimini kısıtlıyor. Araştırmada şirketlerin, dosya paylaşımının yanı sıra sosyal ağları da en büyük güvenlik tehlikelerinden biri olarak gördüğü ortaya çıktı.
 
Şirketlerin yüzde 53’ü çalışanların sosyal ağlara erişimini engellerken, yüzde 19’u ise farklı yollarla bu faaliyetleri sınırlandırıyor. Bu durum da sosyal ağlara erişimi, kişiler arasında dosya paylaşımından sonra en çok yasaklı ikinci eylem haline getiriyor. Şirketler tarafından kısıtlanmış diğer faaliyetler arasında ise online oyunlar, belirli web sitelerine erişim, video indirip izleme ve anlık mesajlaşma servisleri yer alıyor.
 
Araştırmada şirketlere “çalışanların en tehlikeli faaliyetleri nedir” diye sorulduğunda şirketlerin yüzde 35’i sosyal ağları en tehlikeli aktivite olarak gördüğünü söylüyor. Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Direktörü Costin Raiu “Firmalar verimliliğin yanı sıra güvenlikleri hakkında da endişeli. Bu da çalışanlar için kısıtlanan faaliyetleri belirliyor. Sosyal ağlar zaman kaybına sebep olarak görülmesinin yanı sıra aynı zamanda hem kötü amaçlı saldırıların potansiyel kaynağı hem de gizli bilgilere ulaşmak için tehlike olarak görülüyor.”
 
Sosyal ağlar, popülerliği ve online kaynakların büyüyen açıkları sayesinde kötü amaçlı yazılımların dağıtılmasında en büyük araçlardan biri haline geldi. Örneğin, Twitter’da en çok farkedilen açık kullanıcıların virüslü mesajı görmesiyle birlikte kötü amaçlı yazılımların bilgisayarlarına hemen bulaşıyor olması. Kaspersky Lab uzmanlarına göre, sosyal ağların çeşitli saldırıların hedefi haline gelmesi firmaların bu konudaki endişelerini doğruluyor.