Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, "Memurlar burayı sıçrama tahtası olarak kullanıyor. Bir iki sene duran kaçıyor" dedi.

Haziran ayında İstanbul'da özellikle gayrimüslim vatandaşlar başta olmak üzere yaşlı, kimsesiz ya da sahipsiz kişileri tespit edip, tehditle gayrimenkul tapularının devrini aldıkları ileri sürülen, 30 kişi gözaltına alınmıştı. Beykoz Tapu Kadastro Müdürü'nün de adının karıştığı 'domuz bağı çetesi', dikkatlerin yeniden tapu müdürlüklerine çekilmesine neden oldu.

Yaşanan bu olaylar, özlük haklarının yeterli olmayışı ve maaş azlığı yüzünden tapu müdürlükleri tehlike sinyalleri vermeye başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BÜYÜK ŞEHİR BOŞ

Kurumda 17 bin kişinin çalıştığını söyleyen Zeki Adlı, çalıştırmak için memur bulamadıklarını belirterek, "İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük yerlere müdür de bulamaz olduk. Anadolu'da çalışan herhangi bir memuru metropole gönderemiyoruz. Sadece ailevi durumları olanları bulabilirsek gönderebiliyoruz" açıklamasını yaptı. Nitelikli eleman azlığından yakınan Genel Müdür, KPSS'den tercih yapanların tapu müdürlüklerini sıçrama tahtası olarak kullandığını ileri sürdü.

RİSK ÇOK FAZLA

"Aldığımız bir sıfır eleman iki üç senede ancak yetişebiliyor. Risk unsuru çok fazla. Gelen insanlar ilk etapta bunu bilmiyor. Parası az riski fazla olduğunu görünce kaçmanın yoluna bakıyor. Bir iki yıl içinde kurum değiştiriyor" diyen Adlı, Tapu memuriyetinin tercih edilmemesinin en büyük sebebinin ücretin ve özlük haklarının yetersizliği olduğunun altını çizdi.

300"DEN FAZLA MÜDÜRLÜK MAKAMI BOŞ

Beykoz Tapu Müdürlüğü'nde yaşanan olaydan etkilendiklerini söyleyen Adlı şöyle devam etti:

"Son zamanlarda yaşanan olaylar bizi olumsuz etkiledi. Biz de işi çok sıkı tutuyoruz. Sorumluluk da haddinden fazla. Tapuda yapılan işlemlerden dolayı eğer bir hata yapılır da zarar verilirse, bu zararı o işlemi yapan memurumuz ödemek zorunda. İşlemler, zaman aşımına tabi değil. Tapu çalışanların üzerinde bu kadar sorumluluk, bu kadar iş ve fazla mesai yükü var. Birinci derecedeki bir müdür bin 300 YTL alıyor... 4 bin memura acil ihtiyacımız var. Yönetici vasfında tapu sicil dairelerinde de 300 yüzden fazla boş müdürlük makamı var. Sınav açıyoruz ama müdür bulamıyoruz. İlk işe girme noktasında insanlar istekli ama sonra kaçıyorlar."

bugün