İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı Müdürü ve Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Vehbi Altunçul, ''Çakmak gazının (bütan gazı) kolay temin edilebilmesi ve ucuz olması uçucu madde bağımlılığını daha da körüklemektedir'' dedi.

Doç. Dr. Altunçul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde çakmak gazından ölümlerin gündeme geldiğini hatırlatarak, Anayasa'nın 58. maddesinde ''Devlet tüm vatandaşlarını, gençlerini tüm zararlı alışkanlıklardan korumak ve bu konuda tedbir almak zorundadır'' ibaresinin yer aldığını belirtti.

Altunçul, genellikle kötü arkadaş grupları, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı, ailevi?bireysel problemler ve merak duygusunun tetiklediği uçucu madde alışkanlığının, kısa sürede bağımlılığa sürükleyip, ölüme götüren, çağın önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Bağımlı kişilerde bu maddelerin denge bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve kaybı, beyinde lezyonlar, kilo kaybı, baş ağrısı ve dönmesi, kalpte ritm bozukluğu, akciğer, böbrek ve karaciğerde büyük tahribatlar oluşturduğunu anlatan Altunçul, tüm bu semptomların biri veya birkaçı görülen kişilerde ani ölümler gerçekleştiğini kaydetti.

''Çakmak gazının (bütan gazı) kolay temin edilebilmesi ve ucuz olması uçucu madde bağımlılığını daha da körüklemektedir'' diyen Altunçul, şöyle konuştu:

''Ayrıca 5898 sayılı Uçucu Maddelerin İnsan Sağlığını Korumaya Dair Kanun çerçevesinde 18 yaş altındaki çocuklara verilmesinin yasak oluşu askıda kalmamalıdır. Çakmak satıcıları da bu konuda çok dikkatli davranmalıdır. Dünyayı kasıp kavuran ve insanımızı felaketlere sürükleyen bu konuyla hep birlikte mücadele etmek mecburiyetindeyiz. Ayrıca, eğlence adı altında ve reyting uğruna helyum ve benzeri gazların solunması ve de bunu ünlülerin gerçekleştirmesi, gençler ve çocuklar tarafından örnek bir idol olarak görüldüğünden sorunu daha da artırmaktadır.''