Muğla"nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe beldesinde düzenlenen geleneksel yağlı güreşlerde, 4 turist, gösteri amaçlı güreşti.Menteşe beldesinde düzenlenen "17. Menteşe Beşpınar Yağlı Güreşleri", Türkiye"nin farklı illerinden 185 pehlivanın katılımıyla Menteşe"nin Yerküpe Yaylası"nda yapıldı. Yaklaşık 10 bin kişinin izlediği güreşleri, Marmaris"te tatil yapan 8 farklı ülkeden 600 turist de misafir olarak izledi.
-TURİSTLER ER MEYDANI"NDA-
Güreş ağalığına ikinci kez seçilen Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı (GETOB) İlhan Açıkgöz tarafından güreşleri izlemek üzere davet edilen 2 Rus, 1 İngiliz ve 1 Belçikalı turist de er meydanında gösteri amaçlı güreşti.

Turistler, güreşe katılan pehlivanlar kispetlerini vermedikleri için, denize girdikleri mayolarıyla güreşmek zorunda kaldı. Gösteri amaçlı güreşte birinci olan Rus turist Alexey Anvriev, davul-zurna eşliğinde er meydanında dolaştırıldı.Hayatlarında ilk defa güreşen 4 turist, en çok vücutlarına zeytinyağı döktükleri esnada şaşırdıklarını söyledi.

Turistlerin, güreşin bitiminde vücutlarındaki yağı güçlükle çıkardığı gözlendi.

Pehlivanlar, gazetecilere, turistlerin yağlı güreş yaptığına ilk defa şahit olduklarını belirterek, "Güreş sporunun kendi içinde kuralları var. O nedenle kimse kispetini vermek istemedi. Kispetsiz yapılan güreş ise tanıtım amaçlı oldu" dediler.

Turistlerin kispetleri olmadığı için denize girdikleri mayolarıyla güreşmesine tepki gösteren pehlivanlar, düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Turistlerin yağlı güreşle alakası yok. Yapılan, başkanın ve diğer kişilerin festivali renklendirmek amacıyla yaptıkları bir gösteri. Turistlerin kispet giymeleri daha iyi olurdu. Güreş peygamber sporu, o yüzden bu spora saygı gösterilmesi lazım."

GÜREŞ TURİZMİ-
Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ise festivali izlemeye gelen 600 turistin ciddi bir rakam olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Asıl olan bunun sürekliliğini sağlamak. Muğla"ya 3 milyon yabancı, 4 milyon ise yerli turist geliyor. Güreş bizim ata sporumuz, bunu yaşatmak şimdi daha önemli. Turistler, güreşin nasıl yapıldığını ve zorluklarını gördüler." Menteşe Belediye Başkanı Mesut Karataş ise güreşlere gösterilen yoğun ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Güreşleri turistlerin de izlemesi bizi mutlu etti. Güreşleri izlemek üzere beldemize 600 turist geldi.Gösteri amaçlı güreşen 4 turist festivalimize ayrı bir renk kattı. Turistlerin yaptığı güreşi diğer turistler ilgiyle izledi. Turistleri, seneye yapacağımız festivalimize de davet edeceğiz" diye konuştu
Milliyet