Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki ATO Yönetim Kurulu Üyelerini kabul etti.

Bezci, Çağlayan'ın Dış Ticaret Müsteşarlığındaki makamında gerçekleşen kabulde, göreve yeni başlamaları nedeniyle ATO'nun yeni yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ziyarete geldiklerini ifade etti. Ankara'nın ekonomisini geliştirmek, ticaretini ve ihracatını artırmak için Ankara'daki tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmak istediklerini belirten Bezci, ''Ankara geçen yıl 5,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam Ankara için çok az. Bunu artırmamız gerekiyor'' dedi.

ATO olarak Ankara'ya çok büyük ve modern bir Kongre merkezi kazandırdıklarını anlatan bezci, bunun yanı sıra uluslararası fuarlara katılıp fuarlardan kiraladıkları stantları firmalara dağıttıklarını ifade etti. Bir çok ülkeye komite üyelerini göndererek pazar araştırması yaptırdıklarını ve iş gezilerini teşvik ettiklerini belirten Bezci, Ankara'nın ticaretini ve ihracatını artırmaya yönelik çalışmaları için Bakan Çağlayan'dan destek istedi.

Bezci, 2002 yılında 1,5 milyar dolar olan Ankara'nın ihracatının 2010'da 5,6 milyar dolara yükseldiğini hatırlatarak, ihracatçı firmaları belli bir bölgede toplamak istediklerini bu şekilde bir nevi 12 ay açık fuar alanı oluşturacaklarını kaydetti.

Bakan Çağlayan da ATO Başkanı Bezci'nin çok zor bir görevi devraldığını belirterek, Bezci ve ATO yönetim kurulu üyelerine başarılar diledi. ATO'nun Türkiye'nin 2. büyük ticaret odası konumunda olduğunu belirten Çağlayan, ATO'nun Türkiye ekonomisine verdiği önemli destekler olduğunu söyledi.

ATO yönetim kurulunda yer almanın fedakarlık gerektiren bir gönül işi olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemde ATO ile çok yakın çalıştıklarını kaydetti. Ankara'nın Türkiye ekonomisinde bir marka halin geldiğini belirten Çağlayan, ''Ankara'nın Türkiye ekonomisindeki yerinin çok daha büyük olması gerekiyor. Ankara'nın ihracatı 6 milyar dolar değil, rahatlıkla 8-10 milyar dolar olmalı. Ankara sadece memur ve üniversite şehri değil, aynı zamanda bir sanayi şehridir'' dedi.

Ankara'nın uluslararası organizasyonların da düzenleneceği bir kongre merkezine kavuştuğunu, bir de fuar alanına ihtiyacı bulunduğunu belirten Çağlayan, fuar alanı ile ilgili çalışmaların da hızla devam ettiğini ifade etti.

ATO'ya İstanbul Ticaret Odası gibi uluslararası fuar organizasyonları düzenlemelerini öneren Çağlayan, bu tür organizasyonlara devletin yüzde 70'e oranında destekler sağladığını belirtti. Çağlayan, bu desteklerin daha da artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini kısa bir süre içerisinde bu destek miktarlarını artıracaklarını bildirdi.

Bakanlığı döneminde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Çağlayan, Türkiye'nin artık ''elimdekini kime satarım mantığından, ihracat için ne üretebilirim'' anlayışına geldiğini kaydetti.

Öte yandan Dış Ticaret MüsteşarlığındaKi bayrakların Japonya'daki yas nedeniyle yarıya indirildiği dikkati çekti.

A.A.