1.7 milyar dolarlık borcu için TMSF ile 2004 yılında protokol yapan ancak ödeme şartlarına uzun süredir uymayan işadamı Cavit Çağlar"a yönelik olarak dün TMSF operasyon başlattı. TMSF, BİS Enerji"de Çağlar"a ait yüzde 50"lik hisseye haciz koydu. Çağlar"ın yüzde 75 hissesine sahip olduğu The Plaza Otel"in yönetimi de TMSF"ye geçti

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Cavit Çağlar grubuna yönelik operasyona dün akşam saatlerinde start verdi. Çağlar"ın TMSF ile 2004 yılında yaptığı protokol hükümlerine uymaması nedeniyle TMSF, borcun tahsili için 2 önemli karar aldı.

İlk operasyonda BİS Enerji"de Cavit Çağlar"ın sahibi bulunduğu yüzde 50"lik hisseye TMSF tarafından haciz konuldu. Sözkonusu hisselerin icra yoluyla satılacağı öğrenildi. BİS Enerji"de Cavit Çağlar"ın yüzde 50"lik hissesinin yanısıra diğer yüzde 50 hisse ise işadamı Muammer Ağım"a ait bulunuyor.

TMSF, Cavit Çağlar grubuna yönelik operasyonun ikinci ayağında ise The Plaza Oteli"nin yönetimine el koydu. İstanbul Balmumcu"da bulunan 5 yıldızlı The Plaza Oteli"nde Cavit Çağlar"ın yüzde 75 hissesinin olduğu belirtiliyor. Bu hisselerin kontrolü TMSF"ye geçerken, TMSF otel yönetimini de devraldı.

Ödemeleri aksattı

Cavit Çağlar"ın ödemeleri büyük ölçüde aksatması, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk"ün Çağlar"a yönelik operasyona yeşil ışık yakmasına neden oldu.

2004 yılında imzalanan protokolde borç toplamı 1 milyar 678 milyon dolar olarak belirlenmiş ve hem TMSF, hem de Cavit Çağlar bu borç üzerinde mutabakata varmıştı.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ile Nergis Grubu patronu ve İnterbank"ın eski sahiplerinden Cavit Çağlar"ın imzalarıyla sonuçlanan protokole göre Nergis Grubu 12 yılda "Libor artı 1"faizle 1 milyar 678 milyon dolar borç ödeyecekti. Protokole ayrıca İnterbank"ın eski sahiplerinden Şükrü Şenkaya da taraf olarak imza atmıştı.

Atılan imzalardan sonra TMSF tarafından yapılan açıklamada Nergis Grubu"nun başta inşaat olmak üzere beklenen verimi alamadığı alanlardan çekilip, tekstil gibi daha yüksek katma değer oluşturması beklenen sektörlerde yoğunlaşmasına karar verildiği kaydedilmişti.

İmzalanan protokol uyarınca, ödemeler bazı varlık devirleriyle başlayacak ilk yıl 181 milyon dolarlık ödeme gerçekleşecekti. Nergis Grubu"nun ödeme kabiliyetine, sahip olduğu şirketlerin yüksek üretim ve ihracat potansiyelinin zaman içinde oluşturacağı fonlarla büyük katkıda bulunacağı öngörülmüştü. Ancak Nergis Grubu 2006 ve 2007"de ödemelerini sık sık aksattı ve toplam ödeme miktarı, protokolle belirlenen rakamın çok altında kalınca dün itibarıyla Cavit Çağlar"a yönelik operasyon başlatıldı.

TMSF bir kez daha "Otel" sahibi oldu

TMSF"nin yönetimine el koyduğu The Plaza oteli 5 yıldız standarda sahip. Otel"in 6 kral dairesi, 2 balayı suiti, 44 club oda, 16 junior suit, 2 özürlü odası, 22 executive oda, 142 standart oda, 1 apart odası toplamda 235 oda, 469 yatak kapasitesi ve deniz, şehir manzarası bulunuyor. The Plaza"da halen tek kişilik odalar 160, çift kişilik odalar 180 euro"dan satılıyor.

The Plaza Otel"de spor ve rekreasyon, ısıtmalı kapalı yüzme havuzu ve çocuk bölümü, sauna, masaj, jakuzi, solaryum, fitness center, gece kulübü de bulunuyor. The Plaza Otel"in seminer ve konferanslar için tam donanımlı 12 toplantı salonu var. TMSF, The Plaza Oteli"nin yönetimine el koyarak bir kez daha “Otelci” de oldu.

TMSF daha önce Ceylan Grubu"nun borçlarından dolayı Kemer Çamyuva"daki "Deluxe Resort Otel"ine el koymuş, daha sonra oteli 25 milyon dolara HNS Group"a satmıştı.

BİS Enerji"yi Muammer Ağım ile ortak kurdu

Cavit Çağlar"ın Muammer Ağım ile birlikte yüzde 50-50 ortaklıkla kurduğu BİS Enerji öncelikle iki gruba ait sanayi şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılıyordu. Zira 1993 yılından önce Bursa Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunan ve ortaklara ait Bisaş ve Nergis"in üretimleri elektrik kısıntılarından dolayı çok sık sekteye uğruyordu.

Üretilen net elektrik enerjisi, ortakların Bisaş, Polylen gibi şirketlerinin elektrik ihtiyacını karşılarken, BİS Enerji"de 1993 yılından sonra kapasite artırımına gidildi. Şirkete Bursa"da 50"ye yakın küçük ortak da dahil oldu.

Doğalgazdan elektrik üreten santralde 179.5 MW ve 182.5 MW kurulu güce sahip 2 ünite var. Şirketin 48 MW"lik bir de yedek ünitesi bulunuyor. BİS Enerji, ürettiği toplam elektriğin yüzde 12"lik kısmını Bursa Organize Sanayi Bölgesi içindeki şirketlere, yüzde 88"ini ise TEDAŞ iletim hatlarına aktarmaya başladı. Toplam 87 kişinin çalıştığı BİS Enerji"nin 2007 yılı satışlarının tutarı ise KDV hariç 350 milyon YTL olarak belirlendi.