Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, zorunlu karşılıklar nedeni ile kredi maliyetlerinin önümüzdeki dönemde artacağını ifade ederek, sanayicilere, “Eğer finansman ihtiyacınız varsa, bugünden uzun vadeli borçlanma doğru olur diye düşünüyoruz” dedi.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Nisan ayı Meclis Toplantısı’na konuk olarak katılan Çağlar, sanayicilere hitaben yaptığı konuşmada, bankacılık kesimi ile sanayicilerin ilişkilerini belirleyen kredi, karlılık, ekonomik büyüme gibi temel konulardaki görüşlerini paylaştı.

Sanayicilerin, bankacıların yaptığı yüksek karlar nedeni ile sektöre bakışının, son yıllarda değiştiğini ifade eden Can Akın Çağlar, “Bize kızdığınızı biliyoruz. Fakat, biz bu karları sizlere daha iyi hizmet vermek için bilançomuzu büyütmek için tutuyoruz. Bu karları, sizleri için akümüle edilmiş değerler olarak görmek lazım” değerlendirmesinde bulundu.

-KREDİ MALİYETLERİ ARTACAK-

Kredi genişlemesinin, bu dönemde sınırlı da olsa devam edeceğini belirten Çağlar, “Bunu bekliyoruz. Zorunlu karşılıklar sebebi ile artan maliyetler olacak. Bu maliyetler, belki sınırlı olarak sizlere de yansıdı. Fakat, önümüzdeki dönemde bir miktar daha kredi maliyetlerine yansıtabiliriz diye düşünüyoruz. Faiz giderleri hızlı bir şekilde arttı. Bunun sonucu olarak sizlerin kredi maliyetleri artıyor olacak. Bu nedenle, eğer finansman ihtiyacınız varsa, bugünden uzun vadeli borçlanma doğru olur diye düşünüyoruz” dedi.

Konuşmasında ekonomideki büyümeye de dikkati çeken Çağlar, ekonomideki yüksek volatilitenin sıkıntı yarattığını belirterek, hükümetin bu büyümenin sağlık olması için çalışma yaptığını ifade etti. Ekonomik büyümedeki büyük artış ve büyük düşüşlerin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Çağlar, finansal istikrarı tehdit eden en büyük sorunun ise cari açık olduğunu dile getirdi.

-MERKEZ BANKASI POLİTİKALARI, LİKİDİTE DARALMASINA YOL AÇACAK-

Çağlar, Merkez Bankası politikalarının, likidite daralmasına yol açacağına kaydederek, “Bu politikalar, sizin krediye ulaşmanızı zorlaştıracak ya da kredinin maliyetini artıracak. Fakat buna rağmen, istikrarlı ekonomi için Merkez Bankası’nın, bugünden ileriye yönelik olarak aldığı bu tedbirleri fevkalade doğru buluyoruz” dedi.

-ARAPLAR PARALARINI YATIRIMA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR-

Körfez Bölgesi’nde yaşanan siyasi gerginliklerin Türkiye’ye para akışına neden olduğunu bildiren Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, “Özellikle Arap sermayedarların paralarını, bölgelerinde tutmak istemediklerini biliyoruz. Paralarını, para olarak tutmak istemediklerini, yatırıma dönüştürmek istediklerini söylüyorlar. Bu, sizler için şirket satın almaları ve birleşmeleri için fırsat olabilir” diye konuştu.

-ÇAĞLAR, SANAYİCİLERİ TARIMA YATIRIM YAPMAYA DAVET ETTİ-

Sanayicileri tarıma yatırım yapmaya da davet eden Çağlar, tarımın sadece çiftçi üzerine bırakılmaması gereken bir sektör olduğunu, sanayinin KOBİ’sine karşı, kendilerinin de tarımın KOBİ’si kavramı diye bir kavram geliştirdiklerini dile getirdi. Çağlar, sanayicilere tarıma yatırım yapmaları isteğinde bulundu.