Okul, 9 Mayıs 2006"da ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan"ın da katıldığı törenle öğretime başlamıştı.

KARS"ın Digor İlçesi"ne bağlı Dağpınar Beldesi"nde "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasında yaptırılan Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu"nun adından "okul birleştirme" operasyonu ile "Çağdaş Yaşam" adı çıkarıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz, bundan sonraki bağışçılara kötü örnek olmaması için ismin değişmesini istemediklerini belirterek, “Hatanın bir an evvel düzeltilmesini arzu ediyoruz. Aksi taktirde hukuki süreci başlatmak zorunda kalacağız” dedi. Dağpınar"da 1972"de yapılan beş derslikli ilköğretim okulu, 1999"da Yatılı İlköğretim Bölge Okulu"nun yapılmasıyla boşaltıldı. Milliyet Gazetesi"nin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile yürüttüğü "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasıyla okulun yeniden eğitime kazandırılması için çalışma yapıldı. ÇYDD ile Kars Valiliği arasında 10 Ekim 2005"te imzalanan protokolde, okulun hayırsever işadamı İsmet Güresen"in yeğeni Deniz Bülbül tarafından 114 bin TL"ye onarılacağı ve okulun adının "Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu" olacağı kararlaştırıldı. Protokolün 5"inci maddesine de okulun adının değiştirilemeyeceği" hükmü konuldu.

Protokolü yok saydılar

Onarım çalışmaları 2006 Mayıs"ında sona erdi. Beş derslikli ve 230 öğrenci kapasiteli Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu, 9 Mayıs 2006"da ÇYDD Genel Başkanı Prof.Dr. Türkan Saylan ve Güresen"in yeğeni Deniz Bülbül"ün katıldığı bir törenle öğretime başladı. Dağpınar YİBO"daki 100"e yakın öğrenci, geçen öğretim yılı sonunda Digor ilçe merkezinde Türk Telekom"un yaptırdığı YİBO"ya nakledildi. Dağpınar YİBO ise Dağpınar İlköğretim Okulu oldu. Digor Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü"ne, iki okulun aynı bahçede yer almasının mevzuata aykırı olduğunu, birleştirilerek, adının Dağpınar- İsmet Güresen İlköğretim Okulu olması önerisinde bulundu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kars Valiliği"nin onayı ile iki okulun birleştirilmesine karar verdi. Kararla, Dağpınar Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu"ndaki “Çağdaş Yaşam” kelimeleri çıkarılarak, protokol yok sayıldı.

Kaymakam: O okul kapandı

Digor Kaymakamı Serkan Şeker, “Okula isminin verilmesi için belli bir kısmının hayırsever tarafından yapılmış olması nedeniyle emekleri zayi olmasın diye okulun ismi Dağpınar-İsmet Güresen İlköğretim Okulu olarak değiştirildi. Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu diye bir okul kalmadı. O okul kapandı. Okul birleştirme ve ad değiştirme yetkisi İl Milli Eğitim Müdürlüğü"ndedir” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş ise şöyle konuştu: “Bir okulun yüzde 51"ini tüzel kişi veya şahıs yaparsa ismi verilebilir. Daha az yatırım yaparsa, bir levhayla belirtilir. Onlar küçük bir onarım yapmışlar. İdari sorunlar çıkınca, iki okulun tek isimde birleştirilmesi uygun görüldü. Hatta hayırseverin ismini de çıkarmadık oradan. Çünkü biz mevzuata aykırı işlem yapmış olurduk. Eklentiler yapınca yeni hukuksal durumlar ortaya çıkıyor. Mevzuat bu konuda çok net. ÇYDD yetkilileri geldi ve bu durumu onlara da anlattık.”

Devlet de imzalamıştı: Değiştirilemez

BAHÇEDEKİ diğer okulla birleştirilerek, adından “Çağdaş Yaşam” kelimeleri çıkarılan Çağdaş Yaşam İsmet Güresen İlköğretim Okulu"nun açılış kurdelesini ÇYDD"nin merhum başkanı Prof. Türkan Saylan, protokolü imzalayan eski Vali Nevzat Turhan"dan görevi devralan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden"le birlikte kesmişti. 9 Mayıs 2006"daki açılış törenine okula adını veren işadamı Güresen"in bağışçı yeğeni Deniz Bülbül de katılmıştı. İmzalanan protokolda, okulun adını değiştirilemeyeceği şart koşulmuştu. / DHA