Kültür Bakanı Günay, "Bu çağda böyle bir referandum olamaz. İsviçre, Avrupa'yı içselleştirememiş bir ülke olduğunu gösterdi" dedi. İtalya, Fransa ve Hollanda'da ise ırkçı partiler benzer bir referandum için atağa geçti.

İsviçre'de minare yapılmasına yüzde 57.5 oy oranıyla "hayır" sonucu çıkan referandum Avrupa'yı ayağa kaldırdı. Türkiye'nin yanı sıra birçok Avrupa ülkesinden eleştiriler yükselirken, Avrupalı bazı ırkçı partiler ise yasağın kendi ülkelerinde de uygulanması için harekete geçti. Karara tepki gösteren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Bu çağda böyle bir referandum olamaz. AB dışında kalınca böyle oluyor galiba. Bir Avrupa ülkesi bile temel insan haklarıyla, inanç özgürlükleriyle ilgili olmaması gereken çağ dışı halk oylaması yapabiliyor. İsviçre, Avrupa'yı içselleştirememiş bir ülke olduğunu gösterdi. Bu insanları, inanç özgürlüğünü rencide eden bir davranıştır. Böyle bir şeyi yapmak politik nedenle midir bilmiyorum. İsviçre'ye, konumuna, tarihsel birikimine daha hoşgörülü bir davranış yakışırdı' dedi.

IRKÇILAR ATAĞA GEÇTİ

İtalya Başbakanı Berlusconi'nin partisi İsviçreli ırkçıların elde ettiği başarıyı sevinçle karşıladı. Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe de referandum sonucunu memnuniyetle karşıladı. Özgürlük Partisi Başkanı Geert Wilders, Hollanda'da bir referandum yapılması halinde, halkın İsviçre'de alınan sonuca benzer bir karar vereceği iddiasında bulundu. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, tartışmalı kararının "bir hoşgörüsüzlük ifadesi" olduğunu belirtti. İsveç ise, böyle bir referandum düzenlemesine tepki gösterdi. Minare yasağını kınayan Müslümanlar sokağa inerek gerçekleştirdikleri protesto gösterisiyle yasağa tepkilerini dile getirdi.

Mahkemeden dönebilir

İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf, minare kararının derhal yürürlüğe gireceğini, ancak bunun mahkemeden dönebileceğini söyledi. Widmer-Schlumpf, Blick gazetesinde yer alan demecinde, "Yasak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı" dedi.

Talihsiz bir gelişme

İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, referandumda seçmenin yüzde 57,5'inin yasağa destek vermesini "talihsiz bir gelişme" olarak nitelendirdi. İhsanoğlu, yasağın din özgürlüğü ve insan haklarına aykırı olduğunu kaydetti.

Vatikan: Dini özgürlüğe darbe

Vatikan'a bağlı Papalık Göçmenlik Kurulu Başkanı Veglio, minare yapımının yasaklanmasını, "din özgürlüğüne ve göçmenlerin bütünleşme sürecine ciddi bir darbe" olarak niteledi. İtalya ve Vatikan, bu tür gelişmelerin İslam ülkelerindeki Hristiyan azınlıklar için benzer kısıtlamalara yol açmasından endişe ediyor./yeni şafak