Sökeli halk ozanı Yetkin Karakaya bestelediği “Sökeli Cafer Efe Zeybeği” türküsü ile Söke ve Aydın ilinin tarihinde önemli yeri olan Cafer Efe"yi gelecek nesillere taşıyacak.
Bugüne kadar hakkında kitaplar yazılan, Söke"ye heykeli dikilen Sökeli Cafer Efe için türkü yakan Sökeli halk ozanı Yetkin Karakaya; önümüzdeki süreçte Söke"nin diğer değerleri Körüklü Söke Çizmesi, Söke Ovası, Menderes için yeni eserlerinin de geleceğinin müjdesini verdi. Bestelenen ve Söke"de beğeni toplayan Sökeli Cafer Efe Zeybeği türküsünün halk oyunu koreografisi de hazırlandı. Halk oyununun koreografisi Sökeli folklorcu Hüseyin Dalkıranoğlu tarafından yapıldı.
22 yıldır birikimlerini yaptığı eserler ile Söke"ye ve Türk kültürüne kazandırmak istediğini dile getiren Sökeli Ozan Yetkin Karakaya; “Kültüre hizmet amacıyla Söke ve bölge kültürünü tanıtmak ve tarihimizi yaşatmak için çalışıyorum. Gerekli destek verildiğinde önümüzdeki günlerde Söke ve Aydın ilinin değerlerini türkülerimiz ve folklorumuz ile harmanlamak istiyorum” dedi. Yetkin Karakaya Sökeli Cafer Efe Zeybeğini hazırlanacak klip ile daha çok kişiye ulaştırmayı hedefliyor.
Sökeli Cafer Efe: 1890"lı yılların başında Girit"in Kandiye şehrinin Kolena Köyü"nde dünyaya geldi. Gönüllü askere giden Balkan Savaşına katılan, Mondros mütarekesi ile terhis olduktan sonra Söke"ye dönen Cafer Efe; Rum çete liderinden tokat yemek zoruna gider ve Efeliğe karar verir. Sökeli Cafer Efe"ye katılan kızanları ile düşman ile mücadele eder. Bölgedeki işgalci Rum çetelerine ve masumlara eziyet edenlere göz açtırmaz. Sökeli Cafer Efe Germencik yakınlarında şehit olur.
Sökeli Cafer Efe Zeybeği; Cafer de efe derler adına / Namını salmış yüce dağlara / Kurşun da sıkmış zalim gavura / Efem de efem Cafer de efem / Efeler içinde yiğit de efem / Yiğitler oturur çayırda çimene / Mavzerler çatılır ataşın üstüne / Var mıdır yiğit de yiğit efemin üstüne / Kuruldu toplar Germencik içinde / Vuruldu efem öğleyi geçende / Nice de efeler peşinden gelende.