Üç yıl önce pazara civciv almaya giden Hüseyin Cumhur Güvenç, fiyatları çok yüksek buldu, ayrıca pazardan aldığı civcivlerin çabuk öldüklerini ve büyütemediğini fark etti.

Güvenç, kendi kuluçka makinesini yapabileceğini düşünüp işe koyuldu. Aynı zamanda iyi bir çevreci olan ve geri dönüşümü seven Güvenç, önce kısa bir araştırma yaptı ve kuluçka makinesi icat etmek için kendine lazım olacak olan iki eski buzdolabı bularak işe başladı.

Buzdolaplarının tüm aksamını çıkarıp sadece gövdesini boş bırakan Hüseyin Cumhur Güvenç, birini gelişim makinesi, diğerini ise çıkım makinesi olarak donattı. Işıklandırdığı buzdolaplarının içine yumurtalar için raf sistemi geliştiren Güvenç, sirkülasyon fanı da koydu. Güvenç, gelişim makinesinin içindeki rafı otomatik olarak değiştirmesi için buzdolabının dışına eşine ait bisikletin dişli aksamını kulandı. Ayrıca, iki buzdolabından icat ettiği kuluçka makinesine, kızının bebekliğinde kullandıkları buhar makinesini de monte eden Güvenç, civcivlere yumurtadan çıkarken gerekli olacak nemi sağladı. Güvenç, tümüyle kendi icadı olan kuluçka makinesine para vererek bir tek nem ölçer cihazı aldı.

Hüseyin Cumhur Güvenç, gelişim makinesinde 18 gün tuttuğu yumurtaları alarak son üç günde çıkım makinesine aktardı.

Güvenç, "Gördüğünüz şey buzdolabının sadece gövdesi. Diğer aksamları tamamen ben yaptım. Elimden geldiği kadar bulduğum geri dönüşüme müsait parçaları kullanmayı seviyorum. Kendi kuluçka makinemi kendim icat etmiş oldum. Üç yıldır kendi icadım olan kuluçka makinesinde tavuk, hindi, sülün ve ördek yavrusu üretiyorum. Son olarak şimdi makineye iki de deve kuşu yumurtası koydum. İlk kez deniyorum. Bakalım deve kuşu yavrusu da alabilecek miyim?" dedi.

Güvenç, kuluçka makinesinde tavuk yumurtalarından civcivler çıkmaya başlarken, sülün, hindi, bıldırcın ve deve kuşu yumurtalarından yavrular çıkması için gün sayıyor. Güvenç, tavuk yumurtasından 21, sülün yumurtasından 24, hindi ve ördek yumurtasından 28, kaz yumurtasından 31, bıldırcın yumurtasından 17 ve deve kuşu yumurtasından 41 günde yavru alındığını söyledi. (EAK)