Musa 7 bin 500'de bir görülen bir hastalıkla doğdu. Kalp ameliyatı şarttı. Ancak klasik yöntemler çok riskliydi. Doktoru da vücudu 19 dakika süreyle 18 derecenin altında soğutup, damarı açtı..

Musa Mingan, kromozom bozukluğundan kaynaklanan ve çocuklarda hafif düzeyde zihinsel geriliğe neden olan Williams hastalığı ile dünyaya geldi. Aynı zamanda kalp ve akciğere giden damarlarda daralmaya yol açan ve sadece 7 bin 500 çocukta bir görülen bu hastalıkla doğan 13 yaşındaki Musa, ilk kalp ameliyatını henüz 9 yaşındayken geçirdi. Yaşıtlarından bir sınıf geri de kalsa okuluna devam etti. Fakat bu yıl 13 yaşına geldiğinde beyne ve damarlarına giden damarlarda tıkanıklık belirlendi. Yeniden ameliyat masasına yatması gerekiyordu.

BİR ÇOCUKTA İLK KEZ UYGULANDI
Doktor Cem Alhan raporlarını inceledi. Tıkanıklık şah damarına giden bölgedeydi. Normal ameliyat tekniği uygulanırsa kanama nedeniyle ameliyat başarısız olabilirdi. Alhan da bu noktada 'dondurma tekniğini' uygulamaya karar verdi. Fakat derin soğutma tekniği nadir başvurulan bir yöntemdi, yetişkinlerde bile çok az başvuruluyordu. Bir çocukta ise ilk kez uygulanacaktı. Musa'nın vücut ısısı ameliyat sırasında özel makinelerle düşürüldü. Böylece vücuttaki kan dolaşımı durduruldu. Küçük çocuğun vücut ısısı özel makinelerle soğutulurken, kafasının ve vücudunun çeşitli bölgelerine buz torbaları konuldu. Vücut ısısı 19 dakika boyunca 18 derecenin altında tutuldu. Oysa ki normal şartlarda insanların vücut ısıları 25-26 derecede olduğunda bile, kalp ritm bozukluğu ortaya çıkıyor ve ölüm gerçekleşiyor. Böyle bir sonucun ortaya çıkmaması için de kalp, akciğer makinesine bağlandı ve suni olarak dolaşımı desteklendi.

İLK ZİYARET FENERLİ SEMİH'TEN...
Zorlu ameliyat son derece başarılı geçti ve Musa'nın damarlarındaki tıkanma giderildi. Küçük hastanın gözlerini açar açmaz ilk sorduğu soru ise, Fenerbahçe'nin maç sonucu oldu. Çok sevdiği takımının Hacettepe'yi 7-0 gibi farklı bir skorla yendiğini duymak, ayrı bir moral oldu onun için. Nitekim Musa'nın ilk ziyaretçilerinden biri de Fenerbahçe'nin golcüsü Semih oldu. Bir hafta gibi kısa bir süre içinde taburcu olan Musa, şimdi ne denli zorlu bir ameliyat geçirdiğinden habersiz, kardeşleri Ferhat ve İsa ile gülüp oynuyor. Artık hasta olmaktan neden korkmadığını ise şu sözlerle açıklıyor: "Hastalanınca Semih ziyaretime geliyor..."

Doç. Dr. Cem Alhan (Acıbadem Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Sorumlusu): Ben 25 yıldır cerrahım ve hayatımda ilk defa böyle bir ameliyat yaptım. Musa'ya ilk yaptığımız standart bir ameliyattı, ama bu ikinci yaptığımız her zaman beklenen ve görülen bir şey değil. Aslında başka çaremiz de yoktu. O bölgeye normal tekniklerle giremezdik, kanama nedeniyle hastayı kaybedebilirdik. Derin soğutma tekniği, çocuklara yapılan ameliyatların büyük çoğunluğunda kullanılmıyor. Ancak başarılı sonuç aldık.

SABAH