Sönmüş bir volkanik dağ olan Süphan Dağı'nın eteklerinde bulunun mağaranın içerisinin yılın 12 ayında sıcaklığın sıfırın altında olmasından dolayı buzların oluştuğu mağarayı tarlada çalışan köylüler, yaz günlerinde doğal buzdolabı olarak kullanıyor. 

Mağaraya girişten itibaren soğuk hava ile karşılaşılıyor. İçinde bulunan buz gibi soğuk su, buz tutarak güzel manzaraların oluşmasına neden oluyor. İlk olarak dar bir koridordan gidilen mağaraya daha sonra geniş odalara açılıyor. Ulaşılan geniş odaların ardından odalar değişik yollara açılıyor. Odalarda bulunan yollarda gidilen mağaraya belli bir süre gidildikten sonra uzman ekip olunmamasından dolayı daha ileriye gidilemiyor. Karahasan köyü Buz Mağarası'nın uzunluğu araştırma yapılmadığından dolayı tam olarak bilinmiyor.

Köylerinde bulunan mağaranın keşfedilerek turizme kazandırılmasını isteyen köy muhtarı Muzaffer Ekin, "Köyümüzde bulunan bu mağara, yılın 12 ayında soğuk oluyor. Bu işte uzman olmadığımız için mağarada yol olmasına rağmen fazla ilerleyemiyoruz. Mağaranın uzmanlar tarafından keşfedilerek incelenmesini ve turizme kazandırılmasını istiyoruz." dedi.