Bunca emekle yapılan Kizhi evlerinin benzerlerini dünyanın başka yerinde kolay kolay görmek mümkün değil. Her biri birer sanat eseri gibi duran bu evler, ahşap oymacılığının en uç noktası gibi.

Üstelik bu dantel gibi oymaları, her evin sahibi, kendi yeteneği ve becerisiyle yapmış. Köyün ustaları ise tüm bölgede iyi biliniyor.

Turizmin gelişmeye başlamasıyla, yabancıların da ulaşmaya başladığı Karelya ve özellikle Kizhi köyünü görenler, evleri gördüklerinde nasıl büyülendiklerini anlata anlata bitiremiyor.

DÜNYADAN KISA KISA...



ARAÇ KULLANIRKEN MAÇ DİNLEMEK TEHLİKELİ
Araç kullanırken bir yandan radyoda maç dinlemek, heyecanlı anlarda tehlike yaratıyor. İngiltere'de Leicester Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışmaya göre, gol, penaltı ve kırmızı kart anları sürücülerde konsantrasyon kaybına ve dikkatsizliğe yol açabiliyor. Çalışmada, yaklaşık iki milyon sürücünün radyoda spor karşılaşması dinlerken kaza yaptığı ya da kısa süreli direksiyon hakimiyetini yitirdiği belirlendi.

AFGANİSTAN'DA YARDIM ÇALIŞMALARINDA EN BÜYÜK ENGEL ABD
BM'nin Afganistan özel temsilcisi Kai Eide, Afganistan'daki yardım çalışmalarının koordinasyonunda en büyük engelin ABD olduğunu belirterek, Washington'a daha iyi işbirliği çağrısında bulundu. Eide, "Özellikle bölgesel yeniden inşa ekipleri aracılığıyla ve sözleşmeli personellerle muazzam kaynakları kullanan Amerikalılar en büyük sorun" dedi.

SLOVAKYA, AFGANİSTAN'DAKİ ASKERLER SAYISINI ARTIRIYOR
Slovakya'nın Afganistan'daki uluslararası güç ISAF bünyesinde görev yapan askerlerinin sayısını artırma kararı aldığı bildirildi. Slovak Savunma Bakanlığının, hükümet tarafından onaylanan teklifinde, ISAF bünyesinde görev yapan Slovak askerlerin sayısının 262'ye çıkarılması öngörülüyor. Slovakya'nın halen Afganistan'ın Kandahar kenti havaalanının güvenlik biriminde 50 askeri bulunuyor.

ASTURIAS ÖDÜLÜ DSÖ'YE
İspanya'nın saygın Asturias ödülünün bu yılki sahibi, ölümcül AIDS, çocuk felci ve tüberküloz (verem) hastalıklarıyla mücadele çalışmaları dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) oldu. Jüri, bu yılki uluslararası yardımlaşma dalındaki Asturias ödülüne layık görülen, BM'ye bağlı DSÖ'nün, dünya çapında bebek ölüm oranlarının düşürülmesi ve tütün kullanımının azaltılması çabalarına da dikkat çekti. Adını İspanya'nın kuzeyindeki Prens Asturias bölgesinden alan ödül, her yıl Prens Asturias Vakfı tarafından, iletişim, sosyal bilimler, sanat, edebiyat, bilim, uluslararası yardımlaşma, uyum ve spor olmak üzere sekiz dalda veriliyor.