Şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan 'Bir Destan Adam-Mehmet Akif Ersoy' adlı filmin çekimlerine haziranda başlanacağı bildirildi.


Filmin senaristi ve supervizörü Abdurrahman Şen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Arnavutköy Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, filmle ilgili çalışmalara 2007 yılında başladığını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Senaryo Destekleme Fonu'ndan aldığı destekle senaryoyu tamamladığını belirtti.

Senaryo çalışmasının ardından ocakta Destan Adam Film, Yapım, Yayın, Organizasyon, Ticaret ve Limited Şirketinin kurulduğunu anlatan Şen, “İnanıyoruz ki bu film çalışması, İstiklal Marşımızın kabulünün 90'ıncı, vefatının 75'inci yıl dönümü dolayısıyla 'Mehmet Akif Ersoy Yılı' olarak ilan edilen 2011 yılına daha bir anlam katacaktır” dedi.

“Bir Destan Adam Mehmet Akif Ersoy” adlı bir de biyografi kitabı yazdığını belirten Şen, şunları kaydetti:

“Bu çalışma bir belgesel olmayacak. Biz biyografik drama yaklaşımı ve anlayışıyla bir sinema filmi olarak düşünüyoruz. Sinemalarda gösterimini tasarlıyoruz. Sponsorluk görüşmelerinden alacağımız sonuçlara göre haziranda çekimlere başlamayı planlıyoruz. 27 Aralık'ta da filmi gösterime sunmak istiyoruz. Mehmet Akif'i kimin oynayabileceği konusunda bazı düşüncelerimiz var. Ancak Türkiye'de sinema, televizyona teslim olmuş durumda. Oyuncuların önemli bir bölümü televizyon dizilerinde bağlılar. Biz de bu nedenle istediğimiz oyuncuları seçebilmek için ön anlaşmaları yapmadık. Oyuncular konusunda alternatif sıralamamız var. İsimleri belirlediğimizde hızla halkla paylaşacağız. Yönetmen konusunda da beş isim gündemde.”

Şen, Mehmet Akif Ersoy'un anlatıldığı Hasan Basri Çantay, Mithat Cemal, Eşref Erim ve Emin Erişirgil'in kitaplarında, Mehmet Akif'in kişiliğini, hayatının detaylarını, hayata bakışını, imanını, din anlayışını, vatan ve bayrak sevgisini, milli mücadeleye katkıdaki karşılıksız sevgisinin görüldüğünü belirtti. Edebi yönünü de Süleyman Nazif'in anlattığını ifade eden Şen, “Hatıratların çok önemli oluğuna inananlardanım. Hatıratlarda insanların samimi, içten ve çıplak metinlerini görüyoruz. Benim de bütün hareket noktam ve yaklaşımım dört kaynak kitapta Mehmet Akif ile ilgili anlatılan gerçekler” dedi.

FİLMDE ATATÜRK DE OLACAK

Filmin bütçesinin 7,5 milyon lira olduğunu ifade eden Şen, “Çok sayıda kopyayla, iyi bir tanıtımla ve gönlümüzden geçen iyi oyuncularla bu filmi çekmek istiyoruz. Filmin ruhunu verebilecek ünlü değil, iyi bir oyuncu kadrosuyla bu işi gerçekleştireceğiz. 7,5 milyon lira büyük rakam gibi görünüyor ama filmin ruhunu düşündüğünüz zaman 10 milyon liraya yakın bir rakam olması gerekiyor” dedi.

Filmde, Atatürk ve 100'e yakın kişilik olacağını belirten Şen, o dönemde Mehmet Akif Ersoy'la teması olan bütün ünlü simaların filmde canlandırılacağını bildirdi. Şen, destansı hikayelere sahip diğer kahramanların da hikayelerini ilerleyen zamanda çekmeyi hedeflediğini kaydetti.