Geçen yıl son yarım asrın en kurak mevsimini yaşayan Aydın'da şimdi de ovalar göle döndü. Yaklaşık 5 gündür devam eden sağnak yağış nedeniyle Ege Bölgesindeki tarım arazilerine hayat veren Büyük Menderes Nehri taştı, binlerce dönüm ekili alan sular altında kaldı. Yağışların devam etmesi kaynak suların da çıkması nedeniyle çiftçiler tüm ovaların sular altında kalmasından endişe ediyor.

Geçtiğimiz yaz sezonuna son yılların en kurak yaz sezonu geçiren Aydın'da yaşanan içme ve sulama suyu sıkıntısın ardından Aydın, Koçarlı ve Söke Ovalarını besleyen Büyük Menderes Nehri daha mayıs ayında tamamen kurumuştu.Ürünlerin yanı sıra ağaçların kurumaya başladığı bölgede, Kemer ve Adıgüzel Barajları'ndaki suyun da Temmuz Ayı'nda tükenmesiyle ciddi bir susuzluk yaşanmıştı. Çaresizlik içerisinde yağmur bekleyen binlerce çiftçi yağmur dualarına çıkarken, üreticiler daha önce boğulmaktan korktukları nehirde oluşan su birikintilerini tenekelerle taşımaya çalışmıştı. Ömründe ilk defa bu kadar sıcak ve kurak bir sezonla karşı karşıya kaldığını belirten Aydınlı çiftçilerden Halit Kılınç, en son 1959 yılında buna benzer bir kuraklığın yaşandığını ancak bu kadar uzun süreli olmadığını belirtmişti.

Aylardır beklene yağışların Ekim ayının girmesiyle birlikte başlamasının ardından, hafta başından itibaren etkili olan sağanak yağışlarla birlikte Büyük Menderes Nehri taştı, tarlaları su bastı. Nehir yatağındaki su seviyesinin yükselmesiyle birlikte nehrin sığ olduğu yerlerde yaşanan taşkınlar yaklaşık 2 bin dönüm ekili alanın sular altında kalmasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle zor günler geçiren üreticiler, bu yıl da ekli arazilerine su basması nedeniyle mağdur oldu. Aylar sonra yağan yağmurlara meydana gelen taşkınlar nedeniyle sevinemeyen üreticiler, yazım kuraklık kışında yağışlar nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, yaşanan taşkınların önlenmesi için Çine Barajı'nın biran önce tamamlanmasını istedi.

Öte yandan, son 5 gündür Aydın'da devam eden yağışlarda metrekareye yaklaşık 200 kilogram yağış düştüğünü belirten Aydın Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışların hafta sonundan itibaren etkisini kaybedeceği bildirdi.
kenthaber