Doğa ve Çevre Vakfı (DOÇEV) ve Büyük Menderes Platformu"nun desteği ile Büyük Menderes Nehri ve Büyük Menderes Havzası"ndaki kirliliğe dikkat çekmek için “Can Damarım Büyük Menderes” sloganıyla 10 Eylül 2009 tarihinde Afyon"un Dinar ilçesi Su Çıkan mevkisinden yola çıkan İsmail ve Cahide Akman çifti, etkili sağanak yağış altında güçlükle sürdürdükleri bisikletli yolcuklarının Afyon ve Denizli illeri bölümlerini tamamlayarak dün sabah erken saatlerde Aydın il sınırları içerisine girdi. Nazilli"de Aydınlı bisikletçiler Emre Polat ve kardeşi Efsane Polat tarafından karşılanan doğa aşığı çift; Atça, Yenipazar, Dalama ve Baltaköy istikametini takip ederek 500 kilometrelik yolculuklarının ilk bölümünü tamamlayarak Aydın"a geldi.

Aydın Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tahir Olçum, Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, TEMA Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir ve Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Temsilciliği üyeleri tarafından karşılanan bisikletçiler, 6 günlük yorucu yolculuklarının ardından ilk etap sonunda Aydın"da mola verdi. Yarın sabah saatlerinde Büyük Menderes Nehri"nin denizle buluşma noktası olan Bafa Gölü"ne doğru yeniden pedal çevirmeye başlayacak olan çift, daha sonra geldikleri istikameti takip ederek Büyük Menderes"in doğuş noktasına ulaşarak, zorlu yolculuklarını tamamlayacaklar.

Aydın"da gazetecilerin sorularını cevaplandıran İsmail Akman, Büyük Menderes Havzası"ndaki kirliliğe dikkat çekmek için eşi ile birlikte böyle bir karar aldıklarını söyledi. DOÇEV ve Büyük Menderes Platformu"nun desteği ile yolculuğa başladıklarını belirten Akman, “Büyük Menderes, bölgemizin can damarıdır. Ama son yıllarda gerek suyunun azlığı gerekse kirlenme nedeniyle nehir artık insanların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Bizde nehir yatağı ve havzadaki kirliliğe dikkat çekmek için yola çıktık. Aslında turumuzu daha kısa sürede tamamlamayı planlıyorduk. Ancak yoğun yağış nedeniyle önemli bir zaman kaybı yaşadık” dedi.

Büyük Menderes Nehri"ndeki kirliliğin sadece suya değil aynı zamanda doğaya da zarar vermeye başladığını savunan Akman, “Büyük Menderes Havzası gerçekten çok güzel. Nysa, Afrodisias, Milet gibi pek çok eski kültüre ev sahipliği yapmış bir mekan. Büyük Menderes Havzası"ndaki sorunlar yukarıdan aşağıya doğru gittikçe artıyor. Herkes ürünlerin azaldığı ve ürün çeşitliliği kalmadığından şikayet ediyor. Aslına bizler can damarımızı kesiyoruz. Artık Büyük Menderes Nehri ve havzası için bir şeylerin yapılması gerekiyor. Biz bu eylemimizle bir şeyler yapılabileceğini göstermek ve bölge insanının ortak sorununa dikkat çekmek için bu yolculuğa başladık. Gittiğimiz yer yerde yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinden yoğun ilgi görüyoruz. Buda bizlere Büyük Menderes için bir şeylerin yapılabileceği konusunda ümit veriyor” diye konuştu.