İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Emekli Tümgeneral Veli Küçük, Avukat Kemal Kerinçsiz, Akşam Gazetesi Yazarı Güler Kömürcü ve Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'un da aralarında bulunduğu 30 kişiyi gözaltına aldı. Şahısların Emniyet'teki sorgusunun sürdüğü belirtildi.


Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yeni bir operasyona imza attı.

Ümraniye Çakmak Mahallesi Güngör Sokak'taki bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında, Veli Küçük ile Kemal Kerinçsiz'in de aralarında yer aldığı çok sayıda kişi gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Bu arada, Kemal Kerinçsiz'in avukatlık bürosu yetkilileri, “Kerinçsiz'in bilgisine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğünü” söylediler.

Gözaltına alınanlar arasında Drej Ali lakaplı Ali Yasak, Susurluk sanıklarından Sami Hoştan, Akşam Gazetesi yazarı Güler Kömürcü, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenero, Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut ve emekli albay Fikri Karadağ da bulunuyor.

ATALAY: HERŞEY SAVCILIĞIN KONTROLÜ ALTINDA

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili, “Gelişmeleri takip ediyoruz. Her şey savcılığın kontrolü altında” dedi.

Bakan Atalay, TBMM'de gazetecilerin operasyona ilişkin sorusuna, “Gelişmeleri takip ediyoruz. Her şey savcılığın kontrolü altında devam ediyor. Konuyla ilgili İstanbul'da bir açıklama yapılacak” karşılığını verdi.

Ümraniye Çakmak Mahallesi Güngör Sokak'taki bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Veli Küçük ile Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Önce Danıştay'dan şimdi 'bomba'dan

17 Haziran 2007

Çatıya gizlenmiş bir sandıkta bulunan 27 el bombasının sahibi olduğu ileri sürülen emekli astsubay Oktay Yıldırım tutuklandı. Ev sahibi Mehmet Demirtaş'ın "Yıldırım, Muzaffer Tekin'in sağ koluydu. Sürekli toplanırlardı" ifadesinin ardından Danıştay saldırısına da adı karışan emekli yüzbaşı Tekin önceki akşam gözaltına alındı.

ÜMRANİYE'deki evin çatısında, sandığa gizlenmiş 27 adet taarruz ve savunma tipi el bombasının sahibi olduğu ileri sürülen Kuvvai Milliye Derneği İstanbul İl Başkanı Emekli Astsubay Oktay Yıldırım, evin sahibi Mehmet Demirtaş ile yeğeni Ali Yiğit tutuklandı. Geçen yılki Danıştay saldırısına adı karışan ve o dönem gözaltına alınan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de Oktay Yıldırım ile bağlantısı belirlenince yeniden gözaltına alındı.

SÜREKLİ KONUŞURLARDI

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği baskında evinde el bombaları bulunan Mehmet Demirtaş, polise "Oktay Yıldırım, Muzaffer Tekin, Veli Küçük ve Mersin'deki Kuvvai Milliye Derneği kurucularından Bekir Öztürk ile sürekli irtibat halindeydi. Muzaffer Tekin'in sağ koluydu. Sürekli toplanırlardı" diye ifade verdi. Bu ifade üzerine polisler önceki akşam Muzaffer Tekin'i, Maltepe'deki evinde gözaltına aldı. Tekin, sağlık kontrolünün ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Sorguya alınan Tekin'in evindeki bilgisayarı ile belgelere de el konuldu. Tekin, daha önce Yıldırım ile uzun yıllar birlikte görev yaptıklarını, bu olayların Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmak için gündeme getirildiğini söylemişti. Danıştay saldırısından sonra Tekin'in, Beykoz'daki villasında intihar girişiminde bulunduğu, emekli Başçavuş Mahmut Öztürk de aynı saatlerde yakalandı.

ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN

Oktay Yıldırım'ın el bombalarını nereden bulduğu yönünde çelişkili ifade verdiği, birçok soru karşısında da susma hakkını kullandığı kaydedildi. Emniyet ve savcılıktaki ifadeleri tamamlanan Yıldırım, Demirtaş ile Yiğit, İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, terör örgütü üyesi olmak, tehlikeli ve patlayıcı madde bulundurmaktan tutuklandı.

SİTE KAPATILDI

Oktay Yıldırım'ın çalıştığı güvenlik şirketinin ismi İstanbul Güvenlik, Şirketin kurucularının hepsi de emekli asker. Şirketin başında emekli korgeneraller Atilla Kurtaran ve Hakkı Baha Tüzüner var. Şirketin Genel Müdürü ise Emekli Albay İsmail Oğuz Aydın. Kurucularının fotoğraflarının da yer aldığı şirketin www.istguvenlik.com sitesi dün öğle saatlerinde herhangi bir açıklama yapılmadan kapatıldı.

Danıştay saldırganından şok açıklamalar

Saldırgan Alparslan Arslan, az önce çıktığı mahkemede şu açıklamaları yaptı:  
"Muzaffer Tekin'i tanımam, hiç ilgim yok.
Ben dinine Allah'ına küfreden herkese eylem yapacaktım.
Eğer yakalanmasaydım Ahmet Necdet Sezer'e ve Şener Eruygur'a suikast düzenleyecektim."

Danıştay'a saldırı davasına Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Arslan ile diğer tutuklu 6 sanık ve avukatlarının katıldığı duruşmada Arslan, davanın başka operasyonlarla ilişkilendirilmesine ilişkin soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulunan diğer sanık avukatlarına karşı çıktı.
Duruşmada söz alan Süleyman Esen'in avukatı Mehmet Ener, Girdap operasyonu zanlısı Tamer Ünal'ın, Danıştay saldırısını Muzaffer Tekin ve arkadaşlarının tertiplediği yönünde ifade verdiğini belirterek, soruşturmanın bu yönde genişletilmesini istedi.

Bunun üzerine ayağa kalkarak, konuşmaya başlayan Arslan, şunları söyledi:
“Davanın Vatansever Kuvvetler Güçbirliği'ne yönelik Girdap operasyonuyla, vatanseverler, ulusalcılar ve derin devletle herhangi bir alakası yoktur. Saldırının amacı, Allah'ın dinine, peygamberine, Müslümanlara yapılan alçakça hareketlere ceza vermektir. Yakalanmasaydım, Aydın Doğan medya grubuna, Koç Grubu'na, Şener Eruygur'a ve bazı bankalara saldıracaktım.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i öldürecektim. Bunlar hadlerini aşıyorlar. Rahat rahat, geniş geniş hakaret edeceklerini sanıyorlar. Onlara 'akıllı olsunlar' demiyorum, ama rahat da olmasınlar. Bu arada, Fethullah Gülen'e saygı ve sevgilerimi bildiriyorum. Onu kırdım ve üzdüysem özür diliyorum. Bu olayın Ayhan Parlak ile Veli Küçük ile Muzaffer Tekin ile uzaktan yakından alakası yoktur. Türkiye'de yaşayan iman etmiş insanlara film, fırıldak çevirmesinler. Adam olacaklarsa adam gibi adam olsunlar.”

Arslan'ın konuşmasının ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, avukat Ener'in soruşturmanın genişletilmesi talebini reddetti. Mahkeme heyeti, İstanbul Ümraniye'de ele geçen bombalarla ilgili soruşturma evraklarının beklenmesine ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Duruşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan'ın babası İdris Arslan, oğlunun duruşmada, bu yönde açıklamalar yapacağını bildiğini belirterek, “Ancak Sezer ile ilgili bir açıklama yapacağını bilmiyordum” dedi.

ANAOKULUNDAN DANIŞTAY'A

Bir anaokulu öğretmeninin okula gidip gelirken türban takmasının işini doğru yapmasına engel olduğuna dair karar vermesinin ardından Danıştay 2'nci Dairesi hedef gösterilmeye başlanmıştı.
17 Mayıs 2006 tarihinde toplantı halindeyken bu dairenin üyelerine silahlı saldırı yapıldı.
Saldırgan avukat Alparslan Arslan binadan çıkamadan yakalandı.
Arslan'la ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı. Saldırının ardından ortadan kaybolan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, saldırıyı düzenlemekle suçlandı. Muzaffer Tekin'in çeşitli Kuvvayi Milliye ve Vatanseverler Güç Birliği Dernekleri ile işbirliği yaparak bu ve benzeri saldırılarda azmettici olduğu iddia edildi.
Ancak Muzaffer Tekin hakkındaki iddialar ispatlanamadı.

Bir var bir yok Hem var hem yok JİTEM

Derleyen: Serhan YEDİG

9 Kasım'da Şemdinli'deki Umut Kitabevi'nde patlayan bombanın yankıları dalga dalga bölgeye yayıldı. Tüm Türkiye'de endişe yarattı. Olay yerinden kaçarken halk tarafından yakalanan kişinin PKK itirafçısı, onu araçta bekleyenlerin ise jandarma istihbaratçısı çıkması, 1990'lardaki JİTEM muammasını yeniden hatırlattı. TBMM Başkanı Bülent Arınç hükümete çağrıda bulundu: "JİTEM var mıdır, nasıl çalışmaktadır, nasıl bir görev yüklenmiştir? Net bir açıklama yapılmalı.'


İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış'ı konuyu araştırmakla görevlendirdi. Oysa, TBMM son 10 yılda biri Elkatmış başkanlığında iki komisyon kurmuş, tutanaklarında bu soruların cevabı kısmen de olsa verilmişti. Aynı dönemde Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman başta olmak üzere birçok yetkili "JİTEM adında bir örgüt hiç olmadı' deyip kamuoyunun ruhuna serin su serpmişti. Yine de, 1998'de Susurluk Raporu'nu okuyan Başbakan Mesut Yılmaz'ın kafası karışmış, yetkililerle görüşüp sonucu kamuoyuna duyurmuştu: "Şu anda JİTEM yok, temizlemişler!' Türkiye, bir görünüp bir kaybolan, Van Gölü canavarı efsanesine dönüşen JİTEM'i o tarihten sonra unutup rahatlamıştı. Ünlü itirafçı Adil Timurtaş birkaç ay önce İstanbul'da JİTEM kartıyla haraç toplamaya çalışırken yakalandı, ardından itirafçılarla çalışan bir istihbaratçı bomba patlarken Umut Kitabevi'nin önünden geçti. Ve işte yine milletçe efsane avına çıktık.

İlk bulunan ceset Kızılcahamam yakınlarında, ormanlık araziye atılmıştı. 30 yaşlarındaki esmer kadının kimliği tespit edilemedi. İkincisi, bir hafta sonra Elmadağ'daki kireç ocaklarında bulundu. Elleri bağlanmış, ağzı bantlanmış, kafasına iki kurşun sıkılmıştı. Kısa bir araştırmadan sonra kurbanın, emekli Jandarma Binbaşı Cem Ersever olduğu anlaşıldı. İki gün sonra, Ersever'in yardımcısı ve PKK itirafçısı Mustafa Deniz'in cesedi Polatlı'da bulundu. Elleri bağlanıp kafasına tek kurşun sıkılmıştı. Araştırma derinleştirildiğinde, kimliği belirsiz ilk cesedin de Ersever ekibinden olduğu anlaşılacaktı: Mahsune. Cesetler, Ersever'in "Üçgendeki Tezgah' adlı kitabını anımsatırcasına, Ankara'nın üç ayrı köşesine bırakılmıştı.

Esrarengiz cinayet zinciri, 1993 Kasımı'nın ilk günlerinde gazetelerin manşetlerine çıktı. O güne kadar sadece Güneydoğu'dakilerin duyduğu bir gizli teşkilattan bahsediyordu basın: Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele, yani JİTEM. Ersever, kurucusuydu. İsminin baş harflerini kullandığı bir de slogan vardı: "Teröre karşı en etkili deterjan ACE!' Katiller, basını arayıp şu notu bırakmıştı: "Bitlis Paşa'nın katili Ersever infaz edildi.'

BİLMECE, BİLDİRMECE

Sonraki beş yıl boyunca Türkiye, failleri saptanamayan, yakalanamayan bu esrarengiz cinayetleri konuştu. Her gün yeni bir fail çıktı. Ortaya JİTEM'le, Ersever'le, itirafçıların cinayetiyle ilgili ürpertici belgeler, bilgiler, tanıklıklar döküldü. Kamuoyunun kafası fena halde karıştı. Yasalar, nizamnameler üstü bir resmi kuruluşun varlığından söz ediliyordu. Oysa dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş'e göre JİTEM bir hayal ürünüydü. Ardından gelen Org. Hakkı Karadayı döneminde, basına sızan haberlerde, JİTEM'in lağvedildiği söylendi.

Değişen başbakanların her birinin tepkisi farklıydı. Demirel "Devlet rutin dışına çıkabilir' görüşündeydi. Halefi Çiller, PKK destekçisi işadamlarının listesinden, Bask tipi çözümden bahsediyordu. Ersever cinayetinin bir iç hesaplaşma olduğunu savunuyordu. Herkes JİTEM'den bahsediyor, hangi yasayla kurulduğunu, kime hesap verdiğini kimse bilmiyordu. Nihayet TBMM Susurluk Komisyonu devreye girdi. Bir bilene sormaya karar verdi: Jandarma Genel Komutanı Org. Teoman Koman'a. 1988-92 arasında MİT Müsteşarlığı da yapmıştı, ondan iyi kim bilebilirdi? Koman davete mektupla cevap verdi: "Jandarma teşkilatı içinde JİTEM adında legal ya da illegal bir örgüt kurulmamıştır, yoktur. Ama jandarma dışında bu ismi kullanıp kanunsuz işler yapan bir grup vardır.'

3 Kasım 1996'da Susurluk'ta meydana gelen trafik kazası, MİT Operasyon Dairesi'ne ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi'ne bağlı iki hukuk üstü silahlı grubun daha varlığını ortaya çıkarmıştı. Bilmecenin karmaşıklaştığını, hukuk devleti ilkesinin rafa kalktığını gören vatandaşlar, Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık kampanyasını başlattı. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, gelişmeleri veciz bir ifadeyle değerlendirecekti: "Glu glu dansı yapıyorlar!' Başbakan farkına varmasa da, MİT lojmanlarının ışıkları bile her gece 21.00'de yanıp sönmeye başlamıştı. Erbakan'ın sahip çıkmadığı toplum hareketi, bumerang gibi yön değiştirip RP iktidarını vurdu. Erbakan'ın yerine Mesut Yılmaz geldi. Yılmaz, yedi ay önce Budapeşte'de Yeşil lakaplı Mahmut Yıldırım'ın organize ettiği bir grubun saldırısına uğramış, burnu kırılmış, Türkiye'ye iade edilen, DGM'de yargıç önüne çıkan sanıkları affedince dava düşmüştü. Ama, başbakan olur olmaz Kutlu Savaş'tan "ülke menfaatleri ve terörle mücadele adı altında yürütülen para, güç, menfaat sağlamaya yönelik' tüm faaliyetlerin araştırılmasını istedi.

KÜLYUTMAZ KOMUTAN

Bu arada basın da bilmecenin peşindeydi. Van Canavarı gibi bir görünüp bir kaybolan JİTEM'in ilk ve en ayrıntılı fotoğrafını çeken 2000'e Doğru Dergisi muhabiri Soner Yalçın oldu. 1991'den itibaren bu konuda haber hazırlayan, Ersever'i konuşmaya ikna eden Yalçın, "Binbaşı Ersever'in İtirafları'nı yayımladı. Yalçın'a göre JİTEM, 1987'de Binbaşı Arif Doğan tarafından Jandarma İstihbarat Daire Başkanlığı'na bağlı kurulmuş, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır, Samsun, Erzurum'da örgütlenmişti. Kadrosunda muvazzaflar ve hapishaneden özel izinle çıkarılan PKK itirafçıları vardı. Kitapta Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın yanı sıra, en gözü kara PKK itirafçılarından Alaattin Kanat, İbrahim Babat, Adil Timurtaş tanıtılıyor; bunların işlediği Vedat Aydın, Musa Anter, Mehmet Sincar ve diğer önemli cinayetler anlatılıyordu. Denetimdışı grubun uyuşturucu ve silah kaçakçılığına da karıştığı anlatılıyordu.

Kitabı okuyan diğer gazeteciler konunun farklı boyutlarını incelemeye başladı. 1995'te, Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'nde ortaya çıkarılan "sahte askerlik yapamaz raporu skandalı'nda adı geçince, bu satırların yazarı işgüzar gazeteci fırsatı değerlendirip Niğde'de Alay Komutanlığı yapan Albay Arif Doğan'la görüşmeyi denemişti. Yaklaşık iki yıl sonra, Yalova'ya atandığında görüşebildiği Doğan'a "JİTEM'i siz mi kurdunuz' diye sormuştu. "Ya sabır' der gibi ellerini iki yana açan Doğan şunları söylemişti: "JİTEM diye bir örgüt yok. Jandarmanın istihbarat birimi var. Veli Küçük komutanımla bu birime yeni bir düzen verdik, etkin çalışmasını sağladık. Hepsi bu...'

Albay Arif Doğan'a "Askeriniz Ersever'in dürüstlüğüne kefil misiniz' diye sormuştum, Cevabı kısaydı: "Ben babama bile güvenmem.'

KOMAN: BU RAPOR EDEBİ

Kutlu Savaş'ın raporunu 1998'in ilk ayında Başbakan Mesut Yılmaz açıkladı. 1995'teki TBMM Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Raporu, 1997'deki Susurluk Komisyonu Raporu ve tutanakları gibi, Savaş'ın raporu da Soner Yalçın'ın kitabındaki çoğu bilgiyi doğruluyordu. Teoman Koman "Bu edebi bir rapordur' dedi.

120 sayfanın 11'i devlet sırrı gerekçesiyle açıklanmadı. JİTEM'le ilgili en çarpıcı bölüm, itirafçılardan İbrahim Babat'ın 76'ncı sayfada özetlenen ifadesiydi. Birkaç ay sonra gazeteci Necdet Açan, Babat'la cezaevinde görüştü; tam metni yayımladı. "Ersever'le örgüt adı uydurup, eylemlerden sonra arkamızda imza bırakırdık. Uydurduğumuz isimlere çok gülerdik. Mesela Bismil yolunda öldürülen PKK'lıya İslami Demiryumruk notu bırakıldı' diyen Babat olayları, amir ve kurbanlarının ismiyle anlattı.

Savaş'ın raporundan yedi ay sonra Ersever'in aile dostu, gazeteci Çetin Ağaşe'nin kitabı yayımlandı: "Cem Ersever ve JİTEM Gerçeği' Ağaşe'ye göre, Ersever, Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'e baba oğul kadar yakındı. Doğrudan onunla bağlantı kurarak çalışmıştı. Bitlis öldükten bir ay sonra ordudan istifa etmişti. Kitabın ekler bölümünde iki önemli belge vardı. 30 Kasım 1990 tarihli takdir belgesinde "Jitem Grup Komutanı Kd. Bnb. Cem Ersever'in, nokta operasyonlarının planlanması ve icrasında sevk ve idare başarısı' kutlanıyordu. İmza dönemin Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Hikmet Köksal'a aitti. Ağaşe bununla yetinmemiş, Jandarma Genel Komutanlığı'nın 1994 tarihli telefon rehberini yayımlamıştı. Rehberde, JİTEM Grup Komutanı ve illerdeki JİTEM birimlerinin telefonu yer alıyordu.

YETKİ 2005'TE GELDİ

1999 sonunda, Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nın resmen kurulmasını öngören yasa tasarısı TBMM gündemine geldi. Jandarmaya dinleme, teknik izleme, kamu kuruluşlarından belge isteme yetkisi beş yıl sonra, 5397 sayılı yasayla verildi. Bu gelişmeler yaşanırken, basında yeni haberler çıkıyordu: 1994'te, ODTÜ'de öğrencilerin yakaladığı, sivil bir astsubayın üstünden JİTEM kimliği çıktı. Olayı ODTÜ Rektörü Sevük, doğruladı. 1999'da Ankara DGM'de yargılanan üç DHKP-C üyesi, "İrfan Başbuğ Caddesi'ndeki JİTEM birimine' saldırıya hazırlıkla suçlandı. TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında, listelerde ÇİTEM ismine rastlandı.

Geçtiğimiz mart ayında, Ersever'in itirafçı ekibinden Adil Timurtaş, İstanbul'da JİTEM kimliğiyle haraç isterken yakalandı. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce cinayet ve çete kurmak suçundan tutuklama kararı bulunmasına karşın, ifadesi alınıp serbest bırakıldı.

Aynı günlerde eski itirafçılardan Abdülkadir Aygan, Avrupa'ya kaçıp, tanık olduğu olayları anlattı. Onun açıklamalarından yola çıkarak 12 yıl önce gözaltında kaybolan Murat Aslan'ın kemikleri dağda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, JİTEM üyesi oldukları, 1992-94 arasında sekiz cinayete katıldıkları iddia edilen beş itirafçı, bir emekli subay ve bir muvazzaf astsubay hakkında dava açtı.

TBMM FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLER KOMİSYONU RAPORUNDA JİTEM

JİTEM'in faaliyetlerinin ne olduğu anlaşılamamıştır. (...) Devlet organlarının kanunlarla sınırlı görev ve yetkileri aşılıp, yasal boşluklardan yararlanıp yeni kurumlaşmalara gidildiği görülmüştür. (...) JİTEM yetkisiz, görevsiz olduğu polis mıntıkasında polisten habersiz operasyon yapmaktadır. Yasal dayanağı olmayan ve buna rağmen kuruluş amacından saparak bazı yasadışı olaylarla birlikte anılan kuruluşun faaliyetlerine son verilmesi hukukun üstünlüğüne inanan devletiminiz lehine olumlu bir davranıştır. (Nisan 1995)

KUTLU SAVAŞ'IN SUSURLUK RAPORUNDA JİTEM

JİTEM özel timlerin idaresi amacıyla Hulusi Sayın'ın Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanlığı (1981-85) döneminde oluşturulmuştur. (...) Bölgede etkili çalışmalar yapmış, bünyesinde çok miktarda korucu ve itirafçı bulunması nedeniyle ferdi suç oranı yükselmiştir. Bazı personelin bölgeden, ordudan ayrıldıktan sonra da irtibatlarını sürdürmesi dikkat çekicidir. (...) Devlette infaz grubu kurma yetkisi olacaksa sistem hangi amaçla ve nasıl işleyecektir? OHAL bölgesinde bu karar mercii başçavuşlara, komiser yardımcılarına, çok daha önemlisi dünkü terörist, yarınki potansiyel suçlu itirafçılara kadar indirilmiştir. 1996'da Kolordu Komutanı'nın harekete geçmesi, adam öldürmedeki keyfiliği bir noktaya kadar önlemiştir. (Ocak 1998)



20 Kasım 2005
 

 

Emekli yüzbaşı Tekin'in ifadesi alındı


Beyoğlu'nda çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla düzenlenen eylemde açılan bir pankarta ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Büyük Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kerinçsiz ile emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, ifadeleri alındıktan sonra emniyetten ayrıldı.


Kemal Kerinçsiz ile Danıştay saldırısına ilişkin geçen yıl gözaltına alınan ve hakkında takipsizlik kararı verilen emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin, Vatan Caddesi'ndeki emniyet müdürlüğü yerleşkesinde bulunan güvenlik şube müdürlüğünde ifade verdiler.

Daha sonra Tekin ile birlikte emniyetten ayrılan Kerinçsiz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kendileri tarafından hazırlanan ve eylemde açılan bir pankartla ilgili ifade verdiklerini söyledi.

Bu arada Kerinçsiz'e, emniyetin önünde toplanan, aralarında Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevgi Erenerol'un da bulunduğu bir grup destek verdi.

DHA