Önce ABD'nin Indiana eyalet yöneticilerini ağırlayan Türkiye'ye Amerikan Milli Savunma Üniversitesi'nin, içlerinde generallerin de bulunduğu 17 'kursiyeri' geldi. Üniversite, ulusal güvenlik alanında şirket yöneticilerine verdikleri derslerle biliniyor.

Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler yeniden canlanıyor. İki hafta önce ilk kez AKŞAM Gazetesi'nde gündeme gelen Indiana eyalet yöneticilerinin Türkiye'den ortak aradıkları konusu, heyetin bir haftalık ziyareti boyunca gündemden düşmemişti. ABD Ticaret Odası'na bağlı Türk Amerikan İşadamları Derneği TABA-AMCHAM tarafından konuk edilen heyet, daha sonra Anadolu iş dünyası görüşmelerine geçmişti. TABA yöneticileri, heyetin Bahçeşehir Üniversitesi ve Sanko Holding başta olmak üzere önemli yatırımcılarla buluşmasına olanak sağlamıştı.

BİR HEYET DAHA İSTANBUL'DA

Oldukça sıcak geçen Indiana görüşmelerinden sonra şimdi de yeni bir heyet daha Türkiye'nin kapısını çalıyor. Dün gece Türkiye'ye gelen 17 kişilik Amerikan heyeti, başta Marmara Grubu Vakfı olmak üzere iş ve siyaset dünyasından üst düzey yöneticilerle buluşacak.

KURSU TAMAMLADILAR

Gelen 17 kişilik yeni heyetin, ABD Milli Savunma Üniversitesi (NDU) Caps programı katılımcıları olduğu ve içlerinde general rütbesi de dahil askeri ve sivil yetkililerden oluştuğu öğrenildi. Balyoz tutuklamalarının gündemde olduğu bir dönemde eskortlarıyla birlikte 20'ye yakın ABD askeri ve sivil yöneticisinin Türkiye ziyareti, özellikle iş dünyası açısından ilginç bulunuyor. Heyetin bu ziyaretle özellikle iş dünyasının Türkiye ve bölgedeki sıcak gelişmeleri nasıl değerlendirdiklerini öğrenmek istediği belirtiliyor.

17 kişilik heyette 2 de sivil var
İSİM BİRLİK RÜTBE GÖREV


Chris Aquilino Deniz Kuvvetleri Tuğamiral Strateji ve Mevzuat Direktörü
Steve Arquiette Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Operasyon Direktörü Vekili
Beth Flanagan Ulusal Valiler Birliği Sivil Kaynak Keşfi Direktörü
Gretchen Herbert Deniz Kuvvetleri Tuğamiral Bilişim Teknolojisi Direktörü
Kevin Mangum Kara Kuvvetleri Tuğgeneral Hava Destek Komutanı
Jeff Mathis Ulusal Muhafızlar Tuğgeneral Antiterörizm-Ulusal Savunma Direktörü
Fred Midgette Sahil Güvenlik Tuğamiral 9'uncu Sahil Güvenlik Bölgesi Komutanı
Vic Petrenko Kara Kuvvetleri Tuğgeneral Halkla İlişkiler Komutanı
Tim Ray Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Operasyon Direktörü
Badfinger Rocco Deniz Kuvvetleri Tuğamiral Avrupa Masası Direktörü
Cowboy Rydholm Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Denetleme Sorumlusu
Jack Shanahan Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Birlik Komutanı
Herm Shelanski Deniz Kuvvetleri Tuğamiral Takip ve İntikal Birliği Direktör Vekili
Kevin Slates Deniz Kuvvetleri Tuğamiral Birlik Komutanı
Ken Tovo Kara Kuvvetleri Tuğgeneral Birlik Komutanı
Scott Vander Hamm Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Birlik Komutanı
Kathy Zuback Savunma Bakanlığı Sivil Şirket Yönetimi-Portföy Sorumlusu

12 Eylül darbesi 'eksen'i kaydırmıştı

TÜRKİYE'ye yönelik ilginin etrafına bakıldığında ise Akdeniz çanağında ekonomik ve siyasi istikrarsızlıkların egemen olduğu görülüyor. İspanya, İtalya ve Yunanistan ekonomik krizle boğuşuyor. Tunus ve Mısır'da taşlaşmış iktidarlar sokak gösterileriyle devrildi. İran'dan gelen sesler tek düze değil. Batının Ortadoğu kapısı Kahire, yaşadığı derin tarvma yüzünden eski cazibesini yitirebilir. Çok uluslu şirketlerin üst düzey yöneticileri Batılı şrketlerin Ortadoğu merkezlerini 1980'li yıllarda istanbul ve Beyrut'tan Kahire'ye taşıdıklarını hatırlatıyorlar. Şimdi de geri dönüş neden olmasın diye soruyorlar. Böylesine hareketli bir coğrafyada ekonomik ve siyasi istikrar açısından komşularına benzemeyen Türkiye, genel seçimlere koşuyor.

Halil OKŞİT / Akşam