Cumhuriyet- Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardığı söylenen yasa teklifi, aslında zorunlu örgün eğitimi 4 yıla indiriyor. Bu teklif yasalaşırsa, birçok kız çocuği ilk 4 yıldan sonra okula gidemeyecek. Çocuklar 10 yaşında mesleklere yönlendirilecek, 8 yaşında dershaneye başlayabilecek, 10 yaşında SBS’ye girecek!

Eğitim Reformu Girişimi’nce (ERG),“İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, ERG Koordinatörü Batuhan Aydagül, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, ERG Yürütme Kurulu üyeleri Sabancı Üniversitesi BAGEM Direktörü Neyyir Berktay, AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü Eşbaşkanı Prof. Dr. İpek Gürkaynak, Tohum Otizm Vakfı Kurucu BaşkanıMine Narin katıldı. Toplantıya Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Tarih Vakfı da destek verdi.
 

‘Reform böyle olmaz’

Prof. Dr. Ergüder, yasa teklifini çok sakıncalı bulduklarını vurgulayarak “1997’den beri uygulanan bir sistem var. Faydalı oldu mu, olmadı mı? Bunlar göz önüne alınmadan, aceleye getirilmiş teklif bu. Erken çocukluk eğitimi de kaldırılmış gibi. Reform böyle olmaz” dedi.

Batuhan Aydagül, tasarının Milli Eğitim Bakanlığı’na değil, AKP grubuna ait olduğunu, bakanlığın hiçbir programında böyle bir tasarıdan söz edilmediğini, Eğitim Şûrası’nın hiçbir komitesinde böyle bir karar alınmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:“Şûradan yalnızca 6 ay önce şûranın kompozisyonunu ve karar alma yöntemlerini değiştiren bir yönetmelik Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı. Bu değişiklik sonucunda şûra üyelerinin sayısı 500’den 750’ye çıktı. Toplantı yeter sayısında değişikliğe gidilerek şûranın üye tamsayısının dörtte birinin oyuyla karar alabilmesi sağlandı. Şûranın bitişine az bir süre kala, kesintili ilköğretime ilişkin bir önerge tartışılmadan oylandı ve şûranın tavsiye kararı olarak kabul edildi.”