Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının kapsamının genişletilmesiyle hazineye girecek taze paranın, bütçe açığını kapatacağını ve yeni yatırımlar için de önemli bir kaynak olacağını belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, devletin alacaklarına yönelik yapacağı yeniden yapılandırmanın sınırlarını vergi ve prim borcunun yanında, elektrik, su, trafik cezaları ile motorlu taşıtlar vergisini de kapsayacak şekilde genişletmesini esnafın çok olumlu bulduğunu ifade etti.

Palandöken, ''Esnaf yeniden yapılandırmayla umutlandı. Yeniden yapılandırmanın sınırlarının geniş tutularak SGK prim ve vergi borçlarının yanında elektrik, su, trafik cezaları ve motorlu taşıtlar vergisini de kapsaması ile 100 milyarlık uzlaşma sağlayacak olması krizin etkilerini kaldırır. Kasım ayında gündeme getirilecek olması da çok önemli'' dedi.

-''BÜTÇE AÇIĞINI KAPATACAK''-

Yeniden yapılandırmanın genişletilmesinin, esnaf kadar devletin de işine yarayacağını belirten Palandöken, açıklamasında ''Hazineye girecek taze para, bütçe açığını kapatacak ve yeni yatırımlar için de önemli bir kaynak olacaktır. İşsizliği önleyecek özel formül bu olacaktır. 47 milyar vergi alacağı, 41,4 milyar SGK prim borcu, 4,5 milyar elektrik-su alacağı toplam 100 milyar liralık yapılandırma devletin vatandaşıyla uzlaşmasıdır'' ifadelerine yer verdi.

Esnafın krediye ulaşmadaki en büyük iki engelin devlete olan borçları ve bankaların sicil kayıtları olduğunu kaydeden Palandöken, ''Kriz dönemlerinde bankaların kara listesine bir kez giren esnaf, yeniden borç yapılandırmasından yararlansa bile kredi alması kolaylaşmıyor. Yeniden yapılandırmanın başlayacağı tarihten itibaren 'sicil affı' kesin bir şekilde çıkarılıp, uygulanmalıdır. Tezgahların çalışmasını istiyorsak esnafın krediye ulaşmasının önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor. Bu düzenleme esnafı umutlandırır'' şeklinde görüş bildirdi.

A.A.