AYDINPOST HABER SERVİSİ/Filiz ÖZDEMİR-Büstün açılışı sırasında yapılan  adının geçmemesine ve kurdele çözülürken kendisine yer verilmemesine içerleyen kadın muhtar Taşçıoğlu “Ben merkezin ve merkeze bağlı köylerin tek kadın muhtarıyım. Gül Esin Hanım’dan 78 yıl sonraki ilk kadın muhtar olarak adımın anılmamasını protesto ediyorum” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Büstü yaptıran Türk Kadınlar Birliği’nin Başkanı Nadidi Çakılcı, “Konuşmam sırasında adınızı zikretmediğim için çok özür diliyorum” diyerek Fatih Mahallesi’nin kadın Muhtarı Yıldız Karataş Taşçıoğlu’nu sakinleştirmeye çalıştı.

Türk Kadınlar Birliği’nin Aydın Belediyesi işbirliğiyle yaptırdığı büstün açılışındaki davet krizi bununla da sınırlı kalmadı. Gül Esin’in ilk kadın muhtar olduğunu ortaya çıkaran Ercüment Köybaşı ve Muhtarlar Derneği’nin de açılışa davet edilmemiş olması şaşkınlık yarattı. Gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Nadide Çakılcı “Sanırım bu isimler gözümüzden kaçmış” açıklamasında bulundu.

Atatürk Bulvarı Avdak Parkı içinde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 1933 yılında  o  dönem Çine İlçesi Demirdere Köyü olarak bilinen, Karpuzlu’da muhtar seçilen Gül Esin’in büstü açıldı. Açılışa, Gül Esin’in kızı Cumhure Şeref Bozkurt, torunu Bingül Çelik,  Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal, CHP Aydın İl Başkanı Hulusi Şahinci, büstü yaptıran Türk Kadınlar Birliği üyeleri ve vatandaşlar katıldı.  5 Aralık 1933’te Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi münasebetiyle yaptırılan Gül Esinbüstünün bir diğeri de muhtarlık yaptığı Karpuzlu da yaptırılacak. 

20111202ay491829_04.jpg

dsc_0046.20111202153819.jpg