ABD Başkanı George W. Bush, görevini bırakmasına bir ay kala kapanma noktasına gelen ABD otomotiv sektörüne son jestini de yaparak ocak ve aralık ayında 13.4 milyar dolarlık bir köprü kredi pakedi kullandırtmaya karar verdi. Gerekirse 4 milyar dolar daha devreye sokulabilecek. Böylece, oto üreticilerine toplam 17.4 milyar kredi verilecek.
Ağırlıklı olarak General Motors ve Chrysler"in kullanması beklenen fonlar karşılığında 'üç büyüklerin' 2009 Mart ayı sonuna kadar bilançolarında artıya geçmeleri isteniyor.

'İflas büyük kriz yaratır'

Washington"da yaptığı basın toplantısında pakedi açıklayan Bush, "Otomotiv şirketlerinin iflas ilan etmesi teknik şartlarda mümkün değil. Ülke ekonomisini büyük bir krize sokabilir. Yeni yönetimin de işini zorlaştırır. Sorumlu davranış, bu şirketlere yapısal kredi olanağı sağlayıp, bir yeniden yapılanma planı oluşturmalarına destek vermektir" dedi.
Bush"un otomotive destek planı, Kongre"nin onayladığı 700 milyar dolarlık kurtarma pakedi (TARP) içinden kullanılacak. Paketin şartları şöyle sıralanıyor:
* Yöneticilerin lüks harcamaları ve maaşları kısıtlanacak.
* Şirketler mart ayı sonunda mevcut varlıklarında artıya geçtiklerini gösterecekler.
* Devlet şirketlerin mali defterlerini kontrol edebilecek.
* Kredi pakedini kullanan bu borcu geri ödeyecek.
* Sendikalar ve tedarikcilerin de gerekli fedakarlıkları yapması istenecek.
* Akıllı yakıtlar kullanan otomobillerin üretileceğine dair planları olacak.
Uzmanlar, paketin bu haliyle çok gevşek ve bağlayıcılıktan uzak olduğunu belirtirken, kredi pakedine esas şeklinin Obama yönetiminin Hazine Bakanlığı"nın vereceğine dikkat çekiyor. Bush"un açıkladığı paket geçen hafta Senato"da reddedilen paketle paralellikler taşırken Kongre onayı gerektirmiyor.

Milliyet