Milletvekilliği için kulisler hızlandı. Milli eğitim, sağlık, ulaştırma ve ekonomi bürokrasisinde istifa furyası bekleniyor.

Bürokraside fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. Milletvekilliği için kulis yapan çok sayıda bürokrat karar arifesine geldi. Meclis'te yarın seçim kararı alındıktan sonra Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da seçim takvimini açıklayacak. Yasaya göre, 'oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 90 günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihi' sayılıyor. 12 Haziran'ın seçim günü olduğu düşünüldüğünde seçimin başlangıcı 15 Mart'a denk geliyor. Anayasa'nın 114. maddesi gereği, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları, seçimin başlangıç tarihinden üç gün önce istifa edecek. Bu da Sadullah Ergin, Beşir Atalay ve Binali Yıldırım'ın, 10 gün görevlerinde kalabilecekleri anlamına geliyor.

HEPSİ İŞARET BEKLİYOR

Siyasi partilerden işaret almayı bekleyen çok sayıda bürokrat nabız tutuyor. Tavrı en çok merak edilen isimler ise son dönemde ön plana çıkan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman.

AKP'NİN GÖZDESİ

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti'nin gözdelerinden biri olarak biliniyor. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Remzi Kaya ve Salih Çelik, Personel Müdürü Necmettin Yalçın, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan da siyasetin gündemindeki isimler arasında gösteriliyor. Memurlar, seçimde milletvekili olamazlarsa, dilekçe vererek görevlerine geri dönebiliyor. Milletvekili Seçimi Kanunu hükümlerine göre, seçimlerde aday olacak askerler seçilememeleri halinde TSK'ya geri dönemiyorlar.

GÖZLER MÜSTEŞARDA

Asıl deprem bürokraside olacak. Görevden ayrılacak bakanların yerleri için konuşulan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş'in adları da milletvekilliği adaylığı için yoğun olarak siyasi kulislerde anılıyor.

Hakkı KURBAN/Akşam