Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesi'nde oturan ve geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucu felç olan 80 yaşındaki Muazzez Yalap'a, BAĞ-KUR emeklisi olduğu için 'sosyal yardım' adı altında kendisine her ay verilecek olan 80 TL'lik 'alt bezi' ücretini alabilmesi için bankaya başvurması gerektiği bildirildi.

ANNENİ GETİRMEDEN ASLA

Banka yetkilileri, parayı almak için başvuran kızı Ayten Yalap'a "noter tasdikli vekaletname" olmadan paranın ancak Muazzez Yalap'a verilebileceğini, bu nedenle hastanın bankaya getirilmesi gerektiğini söyledi. Annesinin yatalak olduğunu söylemesine rağmen banka görevlilerini ikna edemeyen Ayten Yalap, çözümü 112 Acil Servisi'nden ambulans talep etmekte buldu.

İSTİKAMET DOĞRU BANKA

Ayten Yalap, ambulansla eve gelen bir doktor ve sağlık görevlilerine, 'Bizi hastaneye değil, bankaya götürün' dedi. Ambulansta yaşlı kadını sağlık kontrolünden geçiren görevli doktor, olası bir olumsuz durumla karşılaşmamak için kadına oksijen tüpü bağladı. Durumu Sağlık Müdürlüğü'ne bildiren görevliler, 'Hastayı yolda bırakacak değilsiniz ya' talimatı üzerine Sur İlçesi Dağkapı semtindeki bankaya hareket etti.

VATANDAŞLAR ŞAŞTI KALDI

Banka önünde duran ambulanstan herkesin şaşkın bakışları arasında yaşlı kadın indirilmek istendi. Doktorun, banka yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından bir görevli, elindeki evrakla ambulansa gelerek 80'lik nineye bazı evraklar imzalattı. Bunun üzerine 80 liralık 'alt bezi' ücreti, ninenin kızı Ayten Yalap'a verildi.

ŞİMDİ SIRADA NOTER VAR

Banka görevlileri, bu durumun her ay tekrarlanmaması için Muazzez nineye, kızına noter tasdikli bir vekaletname vermesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine ambulans, bu sefer de noterin yolunu tuttu. Ancak geldikleri noter, vekaletname için psikiyatri raporu isteyince ambulans bu kez de Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne yöneldi. Burada ambulanstan indirilen kadına, yapılan gerekli işlemlerin ardından istenilen rapor verildi.

'SÖYLE BAKİM' SORUSU

Raporu alan Muazzez ninenin kızı yeniden ambulansla notere hareket etti. Doktor raporunun sunulmasını rağmen noter görevlisi, yaşlı kadına, 'Hangi aydayız', 'Bugün günlerden ne' ve 'Bu vekaletnameyi ne için veriyorsunuz?' diye sordu. Soruları cevaplayan Muazzez nine, evrakları imzaladıktan sonra ambulansla noterden ayrıldı. Ambulans, 3 saatlik serüvenin ardından Muazzez Yalap'ı aldığı evine bıraktı.


İlk kez bankaya hasta taşıdık

Annesi Muazzez Yalap ve kardeşiyle birlikte yaşadıklarını söyleyen Ayten Yalap, “Şimdiye kadar yatalak hasta olan annemin alt bezi ücretini kendimiz karşılıyorduk. Ancak maddi gücümüz bunu karşılamaya artık yetmedi. 80 lira için yatalak bir kadına bu eziyet çektirilir mi? Yazık değil mi?" diyerek duruma tepki gösterdi. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat da, 112 Acil Sağlık Servisi'ne günde 10 bine yakın çağrı yapıldığını belirterek, “Ekipler, yapılan çağrı üzerine olay yerine gitmiş ve hastayı ambulansa almıştır. Gerekli müdahalenin ardından hastanın talebi yerine getirilmiştir. 112 ambulansı bir günde birçok kez hastaneye hasta taşımıştır, ancak ilk kez bankaya hasta taşındı” dedi./yeni şafak