Afganistan'ın Daykundi bölgesinde küçük bir kasaba olan Şiran'da yaşayan 40 yaşındaki Lal Muhammed, seçim günü cebine seçmen kartını koyup, oyunu kullanmak amacıyla yola koyuldu.

Ancak evinden fazla uzaklaşamadan bir grup Taliban militanı yolunu kesti ve üstünü aradı. Üzerinden seçmen kartı çıkınca, Lal Muhammed'in cezası da hemen infaz edildi.

İkişer militan ellerini ve ayaklarını tuttu, diğer biri de önce burnunu, ardından kulaklarını kesiverdi. Kendinden geçen Lal Muhammed, yol kenarında kanlar içinde kaldı. Onu bulan köylüler hastaneye götürdü ve tedavisine başlandı.

Ancak Lal Muhammed'in artık yüzü tanınmayacak halde. Estetik ameliyatla yüzünün düzeleceğini biliyor ancak şimdi yattığı başkent Kabil'deki hastanede plastik cerrahi olanakları bulunmuyor. Lal Muhammed'e göre bulunsaydı da, meddi imkanları bunu karşılayamazdı.

Oyunu kullanmak gibi en doğal vatandaşlık görevini yerine getirmenin, başına böyle bir bela açacağını düşünmediğini söyleyen Lal Muhammed, "Taliban'ın tehditlerini duymuştum. Oy kullananların parmağını keseceklerini duyurmuşlardı. Ama benim burnumu ve kulaklarımı kestiler" dedi.

Taliban, seçim öncesinde ülke genelinde yaptığı duyurularla seçmenleri, oy kullanmaktan vazgeçtirmek için parmak kesme tehdidinde bulunmuştu, şimdi de bu tehdidi yerine getirmeye başladı. Taliban'ın bazı kişilerin de parmaklarını kestiği açıklandı. / hürriyet