Taliban’a karşı kafa tutmaya cesaret eden 22 yaşındaki Afgan genç kadın, anavatanında burnu koparıldıktan sonra, şimdilerde ABD’de kendine yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

 Aesha Mohammadzai, eziyet gördüğü zoraki evliliğinden kaçmaya çalışırken korkunç bir şekilde sakat bırakıldı ve ölüme terk edildi.

 22 yaşındaki kız, 18 yaşında iken yaşadıkları yüzünden, estetik ameliyatı olmak ve iltica hakkı kazanmak için Amerika’ya uçtu.

 Şimdilerde Aesha, travmatik geçmişini geride bırakıp, yeni hayatına adapte olmak için mücadele veriyor.

Burnu kopmuş ve kesik kulaklarını siyah saçlarının arkasına gizliyor.

Aesha’nın dünyayı dehşete düşüren bu görüntüsü Time dergisine kapak olmuştu.

Fakat zoraki evliliğinden kaçma teşebbüsünde bulunduğu için kocası tarafından eziyet gören Afgan kızı Aesha Mohammadzai için, Time dergisinin bu sıradışı ve yürek parçalayan kapağı hikayenin başlangıcı oldu.

Aesha dört senenin ardından, Amerika’da kendisi için yeni bir hayat kurmaya çalışarak, kötü yaşanmışlıklarını ardından bırakmanın mücadelesi ile yeni bir savaş veriyor.

Aesha, henüz 18 yaşındayken kendisine estetik ameliyatı olacağı sözü verilmiş, bir yıl önce de Amerika’ya uçarak 2011 yılında iltica hakkını kazanmış.

Tek kelime İngilizce bilmeyen Afgan kız olanları kendi ana dili olan Paşto dilinde anlatıyordu.

O zamandan beri, kendisine protez burun takılması için estetik operasyon geçiren ve eğitim görmekte olan genç kadın, Taliban yönetimi altındaki ana vatanında bıraktığı kadını yalanlamış oldu.

Ne var ki, gördüğü işkencelerin bıraktığı psikolojik izlerin tedavisinin daha zor olduğu kanıtlamış gibi görünüyor.

Aesha’ya yakın olanlar onun – şiddetli öfke nöbetleri arasında gidip gelerek ve etrafındaki insanlara derin sevgi göstererek - değişken ruh hali içinde olduğunu söylüyorlar.

Estetik cerrahı, onun gerekli olan uzun süreli ve acılı bir operasyon için henüz duygusal olarak hazır olmadığını düşündüğü için ameliyatı ertelemek zorunda kalmış.

Aesha daha 12 yaşındayken, babası Taliban savaşçılarından birine borcunu ödemesi karşılığında onu kızıyla evlendireceğine söz vermiş ve Aesha kendisini aşağılayan ve hayvanlarla ahırda uyumaya zorlayan, kocasının ailesine teslim edilmiş.

BM’in tahminine göre Afgan kadınlarının yaklaşık yüzde 90’ı bu tür aile içi şiddete maruz kalıyor.

Kaçmaya teşebbüs ettiğinde yakalanmış ve cezalandırılmak için kocası tarafından burnu ve kulakları kesilmiş.

Dağda ölüme terk edilen Aesha, sürünerek büyükbabasının evine gitmiş ve babası onu, sağlık görevlilerinin kendisiyle on hafta alakadar olduğu, bir Amerikan tıp merkezine yatırmayı kararlaştırmış.

Aesha’yı Kabil’de gizli bir sığınağa götürmüşler ve genç kadın 2010 yılının Ağustos ayında, bir ailenin yanında kalmak üzere GrossmanYanık Vakfı’nın uçağı ile Amerika’ya uçmuş.

Aesha, ona destek veren ve eğitim masraflarını karşılayan; New York’taki, Afgan Kadınlar için Kadınlar adındaki gönüllü bir kuruluş tarafından himaye altına alınmış.

Fakat Aesha kısa zaman içinde mutsuz olmuş ve davranışları endişeye yol açmaya başlamış. Bir patlama sırasında kendisini yere atmış ve başını yerlere vurmaya, saçlarını çekip, parmaklarını ıssırmaya başlamış.

Aesha bu hadiseden sonra on gün hastanede yatmış.

Yeni yaşantısına alışmakta zorlanan Aesha’yı tanıyanlar, onun kuruluşun ona sağlayamayacağı, yakın aile çevresine aşırı özlem duyduğunu söylüyorlar.

ROTAHABER